FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

ZAGREB, 23. listopada 2005. (Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta
ZAGREB, 23. listopada 2005. (Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta

TALLIN - Obitelj jedne pakistanske djevojčice rođene u potresom pogođenom području nazvala je djevojčicu Estonija, u čast estonskim liječnicima koji su joj pomogli doći na svijet. "To je najsimpatičniji poklon koji mogu zamisliti, dijete rođeno pod našim šatorom dobilo je ime naše zemlje", izjavio je Tauno Suurkivi, voditelj estonskih spasilaca u Batagramu. Šest estonskih liječnika radi od prošle subote u poljskoj bolnici u tom gradu u pakistanskom Kašmiru. Izveli su već mnogo teških medicinskih intervencija i vodili nekoliko teških porođaja. Estonija je u Pakistan poslala 16 spasilaca.

GUATEMALA CITY - Devetnaestoro zatvorenika, među kojima ima ubojica i otmičara osuđenih na 50-godišnje kazne, pobjegli su u subotu iz najzloglasnijeg guatemalskog zatvora kroz iskopani tunel, objavile su vlasti. Ministar unutarnjih poslova Carlos Vielmann izjavio je da su sve granične postaje obaviještene o bijegu iz zatvora u gradu Escuintla. Bivša vojna utvrda, među zatvorenicima poznata po nazivu "Rupa" ili "Mali pakao", zloglasna je zbog uvjeta koji u njoj vladaju. Vlažne ćelije od 25 četvornih metara dijeli i više od 40 zatvorenika, od kojih mnogi spavaju na golim podovima. Većina zatvorenika članovi su nasilničkih uličnih bandi.

SINGAPUR - Muškarac iz Singapura, žrtva napada nožem, izjavio je pred sudom da je i dalje prijatelj s napadačem i zatražio za njega blagu kaznu, no sudac za to nije htio ni čuti, objavio je u subotu mjesni tisak. Ne obazirući se na žrtvinu molbu, sudac je napadača Lee Lam Huata osudio na 16 mjeseci zatvora i šest udaraca štapom, objavio je The Straits Times. Chua Guan Huat (36) sjedio je sa suprugom i prijateljima u jednom kafiću kada se posvadio s Leeom. Lee (46) ga je ubo nožem nanijevši mu ozlijede na leđima, rebrima i lijevoj ruci. Lee je priznao krivnju, te kako smatra da je izdao prijatelja. Chua tvrdi da su i dalje prijatelji.

ANCHORAGE - Piloti koji slijeću ili polijeću s malenog aerodroma sjeverno od Anchoragea na Aljasci više neće morati jednim okom paziti na zalutale sjevernoameričke losove. Zračna luka u gradiću Wasilla postavila je, naime, električnu "anti-los" ogradu, sličnu kakva se koristi za čuvanje stoke na rančevima. Ograda bi trebala spriječiti sudare zrakoplova s losovima, čija je populacija na tom području vrlo velika. Na sreću do sada nije bilo njihovih "bliskih susreta" sa zrakoplovima. Mužjak sjevernoameričkog losa može težiti 450 kilograma i biti visok 180 centimetara.

WELLINGTON - Veliki bijeli morski pas težak 1,5 tonu, uhvaćen je u vodama Novog Zelanda s 90 kilograma teškim tuljanom u želucu.Clinton Duffy, znanstvenik koji je proveo obdukciju, rekao je kako je mislio da je psina bila trudna sve dok joj u trbuhu nije pronašao odraslog tuljana. Životinja se zaplela se u ribarskoj mreži 11 kilometara od luke Raglan, a budući da je bila prevelika, ribar ju je odvukao do luke. "Kada smo je prvi put ugledali, izgledala je kao psina iz filma 'Ralje'", rekao je ribar. "Da je pokazivala znakove života, vjerojatno bismo je pustili na slobodu", dodao je.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙