FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pokopani posmrtni ostaci maceljskih žrtava

MACELJ, 22. listopada 2005. (Hina) - Posmrtni ostaci više od tisućužrtava koje su u Maceljskoj šumi u lipnju 1945., nakon završetkaratnih operacija, ubile tadašnje jugoslavenske komunističke vlasti,među njima i 21-og svećenika iz franjevačkog samostana u Krapini,pokopani su u subotu u selu Frukima.
MACELJ, 22. listopada 2005. (Hina) - Posmrtni ostaci više od tisuću žrtava koje su u Maceljskoj šumi u lipnju 1945., nakon završetka ratnih operacija, ubile tadašnje jugoslavenske komunističke vlasti, među njima i 21-og svećenika iz franjevačkog samostana u Krapini, pokopani su u subotu u selu Frukima.

Misu i svečani obred ukopa posmrtnih ostataka 1163 maceljskih žrtava u Frukima, u Donjem Macelju, predvodio je kardinal Josip Bozanić. "Ovdje, u maceljskim šumama, u vrijeme Titova režima izvršen je pokolj nad brojnim hrvatskim vojnicima i civilima, među kojima bijaše i svećenika i bogoslova, a za žrtve kojih do danas nitko nije odgovarao", rekao je Bozanić.

Sve se to dogodilo "u ime ideologije koja je unaprijed isplanirala krvavi obračun s neistomišljenicima i koja je, stvarajući svoju viziju raja na zemlji, ovima ovdje priredila pakao", istaknuo je zagrebački nadbiskup.

Dodao je kako je prošlo vrijeme šutnje i da je vrijeme kada istina treba izaći na vidjelo. "Želim vjerovati da će se konačno naći spremnosti i hrabrosti među onima koji odlučuju da se istraži istina o ratu i poslijeratnim događajima i njihovim sudionicima. To je minimum zadovoljštine što dugujemo tolikim žrtvama, a danas na osobit način onima kosti kojih ćemo položiti u grob", rekao je kardinal Josip Bozanić.

Posmrtni ostaci maceljskih žrtava, u organizaciji bivše saborske Komisije za ratne i poratne žrtve, ekshumirani su 1991. 1992. samo djelomičnim iskapanjem nekoliko grobnica.

Nakon toga prevezeni su u Zavod za patologiju Medicinskog fakulteta u Zagrebu, godine 2002. pokopani su na Mirogoju, odakle su u subotu odvezeni i pohranjeni u kosturnicu uz buduću crkvu u Frukima.

Organizatori svečanog ukopa pod pokroviteljstvom hrvatske Vlade, koju je u Macelju predstavljala potpredsjednica Jadranka Kosor, bili su župa sv. Jurja iz Đurmanca, Udruga ratnih veterana Hrvatski domobran, Hrvatsko društvo političkih zatvorenika i Časnički klub 242.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙