FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DZS: porast BDP-a u drugom tromjesečju 5,1 posto

ZAGREB, 29. rujna 2005. (Hina) - U drugom tromjesečju ove godine brutodomaći proizvod (BDP) Hrvatske realno je porastao za 5,1 posto uodnosu na isto lanjsko razdoblje, procjena je Državnog zavoda zastatistiku.
ZAGREB, 29. rujna 2005. (Hina) - U drugom tromjesečju ove godine bruto domaći proizvod (BDP) Hrvatske realno je porastao za 5,1 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, procjena je Državnog zavoda za statistiku.

To je najviša tromjesečna stopa rasta u posljednje dvije i pol godine, odnosno od zadnjeg tromjesečja 2002. kada je BDP porastao za 5,9 posto.

Takvo je povećanje BDP-a uslijedilo nakon relativno niske stope rasta u prvom ovogodišnjem tromjesečju od 1,8 posto.

Statistički podatci govore da su u drugom tromjesečju ove godine zabilježene veće stope rasta kod svih kategorije potrošnje, posebice osobne potrošnje, rast izvoza veći je od rasta uvoza, a porasle su i investicije, kao i državna potrošnja.

Osobna je potrošnja u drugom tromjesečju ove godine porasla za 4,4 posto u odnosu na isto razdoblje lani, što je najviši tromjesečni rast osobne potrošnje u posljednje dvije godine.

Izvoz roba i usluga istodobno bilježi porast od 6,7 posto, što je najviša stopa u posljednjih godinu i pol dana, i ponovno veća stopa od rasta uvoza (5,8 posto).

Državna potrošnja, koja je zadnjih godina bilježila uglavnom negativne ili blage stope rasta, u drugom tromjesečju ove godine porasla je za jedan posto.

Investicije u kapital, koje su posljednja tri tromjesečja bilježile stope rasta ispod jedan posto, u drugom ovogodišnjem tromjesečju realno su porasle za 3,2 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Statistički podatci o obračunu bruto dodane vrijednosti pokazuju porast u svim djelatnostima, osim poljoprivrede.

Rast industrijske proizvodnje posljednjih mjeseci očituje se i u visokoj stopi rasta bruto dodane vrijednosti u prerađivačkoj industriji, rudarstvu i opskrbi električnom energijom, od 8,6 posto u odnosu na drugo tromjesečje lani, što je najviša tromjesečna stopa rasta u zadnjih nekoliko godina.

Djelatnost prijevoza, skladištenja i veza bilježi stopu rasta od 7 posto, financijsko posredovanje 6,9 posto, trgovina 5,7 posto, javna uprava 1,6 posto, a hoteli i restorani 1,5 posto.

Građevinarstvo, nakon dva tromjesečja negativnih stopa, u drugom tromjesečju ove godine bilježi porast za 0,7 posto, a jedino poljoprivreda, drugo tromjesečje za redom, bilježi negativnu stopu, odnosno pad od 0,6 posto u odnosu na drugo tromjesečje lani.

Prema procjenama Državnog zavoda za statistiku, hrvatski BDP (u tekućim cijenama) u drugom je tromjesečju iznosio 55,3 milijarde kuna, a u prvom 49,6 milijardi kuna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙