FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Grabar Kitarović: Otvaranjem pregovora nismo se odrekli susjedstva

ZAGREB, 21. listopada 2005. (Hina) - Početkom pristupnih pregovora sEuropskom unijom (EU) Hrvatska je napravila veliki iskorak izsusjedstva, no to ne znači da se time i odrekla drugih zemaljajugoistočne Europe, izjavila je u četvrtak ministrica vanjskih poslovai europskih integracija Kolinda Grabar Kitarović.
ZAGREB, 21. listopada 2005. (Hina) - Početkom pristupnih pregovora s Europskom unijom (EU) Hrvatska je napravila veliki iskorak iz susjedstva, no to ne znači da se time i odrekla drugih zemalja jugoistočne Europe, izjavila je u četvrtak ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar Kitarović.

"Nama je u interesu raditi na stabilizaciji regije i prenijeti zemljama u okruženju iskustva iz europskog procesa, kao što članice EU-a pomažu nama", rekla je hrvatska ministrica na predavanju u prostorijama Hrvatske paneuropske unije u Zagrebu.

Šefica hrvatske diplomacije govorila je o idućem, šestom valu proširenja EU-a koji, po njezinim riječima, zasigurno pripada zemljama jugoistočne Europe.

Ponudila je tzv. 3D pogled na proširenje, pri čemu 3D znači dinamika (dynamics), odlučnost (determination) i dijalog (dialogue), tri elementa koje smatra ključnima za nastavak tog procesa.

Grabar Kitarović smatra da EU, osobito nakon odbijanja europskog ustava u Francuskoj i Nizozemskoj, mora zadržati dinamiku proširenja, jer ono donosi perspektivu razvoja Unije, ali i razvoja i stabilizacije jugoistočne Europe.

Govoreći o odlučnosti, istaknula je da zemlje aspirantice na članstvo moraju pokazati snažnu volju za provedbu reformi kojima nije svrha samo zadovoljavanje kriterija za ulazak u Uniju, nego bolja kvaliteta života građana.

Dijalog se u ministričinom pogledu na proširenje odnosi na dijalog vlade i drugih institucija s hrvatskom javnošću, koju kroz informiranje treba pripremiti za članstvo u EU-u. Odnosi se to i na dijalog sa susjednim zemljama o svim pitanjima stabilizacije regije, rješavanju otvorenih pitanja i o prenošenju iskustava iz odnosa s EU-om te na dijalog s institucijama u Bruxellesu i europskom javnošću.

Ministrica Grabar Kitarović zaključila je predavanje željom da pregovori potraju između dvije i pol i tri godine, te da hrvatski birači sudjeluju na izborima za Europski parlament 2009. godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙