FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

CBB Vrijednosnicama oduzeta dozvola za trgovanje vrijednosnicama

ZAGREB, 20. listopada 2005. (Hina) - CBB Vrijednosnicama oduzetadozvola za trgovanje vrijednosnicama
ZAGREB, 20. listopada 2005. (Hina) - CBB Vrijednosnicama oduzeta dozvola za trgovanje vrijednosnicama

HINA - Financijski servis

Komisija za vrijednosne papire oduzela je varaždinskoj brokerskoj kući CBB Vrijednosnice dozvolu za obavljanje svih poslova s vrijednosnim papirima na razdoblje od 20. studenog ove godine do 31. siječnja iduće godine, i to zbog nepravilnosti u trgovanju dionicama Kreditne banke Zagreb (KBZ).

Kako se navodi u rješenju objavljenom danas na web stranicama Komisije, tijekom redovnog praćenja trgovanja na Zagrebačkoj burzi Komisija je u više navrata tijekom kolovoza i rujna ove godine uočila transakcije dionicama KBZ-a, koje su po cijeni značajno odstupale od prosječne cijene za te dionice.

Uvidom u prikupljenu dokumentaciju utvrđeno je da su u CBB Vrijednosnicama sporne transakcije sklapali za nalogodavca, na način da su nalozi u većini slučajeva otvarani na kraju trgovinskog dana, odnosno u zadnjoj minuti trgovanja, i odmah realizirani.

Količine i cijene po kojima su te transakcije realizirane te vrijeme otvaranja i realizacije naloga "ukazuju na manipulacije cijenom vrijednosnih papira, tj. Društvo je obavljalo transakcije vrijednosnim papirom radi toga da se smanji cijena tog vrijednosnog papira i na taj način potaknu drugi ulagatelji na prodaju istog", navodi se u rješenju.

U rješenju se navodi i da su iz CBB Vrijednosnica 21. rujna na Zagrebačkoj burzi prodali 44.430 dionica KBZ-a sa računa nalogodavca, "koji u tom trenutku na svom računu vrijednosnih papira nije imao dovoljnu količina predmetnih dionica, odnosno nedostajalo je 39.339 dionica u protuvrijednosti od oko 6,5 milijuna kuna".

Idućeg dana je pak ista brokerska kuća na Zagrebačkoj burzi kupila 115.842 dionice KBZ-a, za nalogodavca "iako isti kao nalogodavatelj nije doznačio potrebna novčana sredstva u visini od 17,84 milijuna kuna na račun koji se vodi u Društvu".

Zbog toga je Komisija, osim oduzimanja dozvole, podnijela i zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka protiv te brokerske kuće, ali i protiv nalogodavca navedene transakcije.

Komisija je još 26. rujna ove godine poništila spomenute transakcije od 21. i 22. rujna, s obrazloženjem da su te transakcije "po cijeni značajno odstupale od prosječne cijene za te dionice".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙