FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

WHO izrazio zabrinutost zbog ptičje gripe u Kini

PEKING , 20. listopada 2005. (Hina/AFP) - Svjetska zdravstvenaorganizacija (WHO) izrazila je u četvrtak zabrinutost nakoninformacija o otkriću novog žarišta ptičje gripe u Kini, tražeći odlokalnih vlasti da pojačaju sigurnosne mjere, prenose u četvrtakagencije.
PEKING , 20. listopada 2005. (Hina/AFP) - Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) izrazila je u četvrtak zabrinutost nakon informacija o otkriću novog žarišta ptičje gripe u Kini, tražeći od lokalnih vlasti da pojačaju sigurnosne mjere, prenose u četvrtak agencije.

"Novo žarište ili novi slučaj razlog su za zabrinutost jer povećavaju opasnost od prijenosa virusa s čovjeka na čovjeka", izjavila je za France presse glasnogovornica WHO-a u Pekingu Ahpaluck Bhatiasevi.

Podsjetivši kako su kineski dužnosnici objavili da je Kina spremna suočiti se s ptičjom gripom, Bhatiasevi je rekla kako je iznimno važno od sada djelovati i na lokalnoj razini. "Smatramo da je potrebno pojačati kapacitete i nadzor na terenu, odnosno na lokalnoj razini."

Jučer su Kinezi objavili informaciju o prvim slučajevima ptičje gripe koji su se u toj zemlji pojavili prije dva mjeseca. U sjeverozapadnoj Mongoliji na peradarskoj farmi s 10.000 komada peradi od virusa H5N1 uginulo je 2.600 ptica, uglavnom pauna, pilića i gusaka. Ukupno je na farmi i u njezinoj blizini ubijeno 91.000 ptica, izvijestilo je kinesko ministarstvo poljoprivrede.

Do sada nije zabilježen nijedan slučaj zaraze kod ljudi, no britanski stručnjaci koji će uskoro doputovati u Kinu, ocijenili su da "je stvarna opasnost u tomu što kineske vlasti još nisu spoznale svu širinu i ozbiljnost ovoga problema".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙