FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Žetva i sjetva na županjskom području

ŽUPANJA, , 19. listopada 2005. (Hina) - Sa oko 3500 hektarapoljoprivrednih površina, koje je proljetos na županjskom područjuzasijala kukuruzom Poljoprivredna zadruga Napredak Županja u suradnjis 1400 kooperanata, očekuje se urod oko 30.000 tona suhoga kukuruznogazrna, kazao je za Hinu upravitelj PZ-a Napredak Marko Bačić.
ŽUPANJA, , 19. listopada 2005. (Hina) - Sa oko 3500 hektara poljoprivrednih površina, koje je proljetos na županjskom području zasijala kukuruzom Poljoprivredna zadruga Napredak Županja u suradnji s 1400 kooperanata, očekuje se urod oko 30.000 tona suhoga kukuruznoga zrna, kazao je za Hinu upravitelj PZ-a Napredak Marko Bačić.

Povoljne vremenske prilike su u Slavoniji od kraja rujna, prema Bačićevim riječima, idu na ruku ratarima, koji osim berbe kukuruza završavaju žetvu soje, te obavljaju sjetvu pšenice.

Bačić procjenjuje kako će ove jeseni županjski ratari ostvariti tržni višak oko 10.000 tona kukuruznoga zrna, čija je proizvodnja djelomice ugovorena za domaće tržište.

Riječ je o količinama koje ratarima ostaju kao višak kada iz berbe podmire vlastite potrebe kukuruzom.

"Prošle godine u tržni višak je otišlo 7000 tona kukuruznoga zrna, što znači da je prošla godina, kad se govori o proizvodnji kukuruza, bila lošija od ove godine", rekao je Bačić, dodajući kako su u odnosu na prošlu godinu u ovoj zabilježeni bolji urodi u žetvi soje.

Tom uljaricom je na županjskom području zasijano 2123 hektara, a prosječan urod u žetvi koja je pri kraju iznosti tri tone po hektaru, dok je prošle godine bio tek 2,2 tone po hektaru.

Prema Bačićevim riječima od 3200 hektara koliko ove jeseni u suradnji s kooperantima planiraju u "Napretku" zasijati pšenicom, sjetva je završena na nešto više od 1400 hektara, dok će se ukupne površine pod pšenicom u odnosu na prošlu godinu ove jeseni povećati za oko 500 hektara.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙