FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Grabar Kitarović o pregovorima Hrvatske s EU

ZAGREB, 18. listopada 2005. (Hina) - Članica HDZ-ova Predsjedništva iministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda GrabarKitarović govorila je danas na konferenciji za novinare o aktivnostimavezanim uz tijek pristupnih pregovora Hrvatske s Europskom unijom.
ZAGREB, 18. listopada 2005. (Hina) - Članica HDZ-ova Predsjedništva i ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar Kitarović govorila je danas na konferenciji za novinare o aktivnostima vezanim uz tijek pristupnih pregovora Hrvatske s Europskom unijom.

Pristupni pregovori nisu klasični pregovori nego usklađivanje regulative zemlje kandidatkinje s EU i u okviru njih se utvrđuju prijelazna razdoblja. Postoji ukupno 35 poglavlja, o svakom se pregovara posebno, a može se paralelno pregovarati o više njih, rekla je ministrica.

Kroz postupak screeninga ocjenjuje se zakonodavstvo zemlje kandidatkinje, odnosno stupanj njegove usklađenosti s EU, a provodi se kroz multilateralnu i bilateralnu fazu. Nakon screeninga utvrđuje se pregovaračka pozicija i što je do sada učinjeno, pojasnila je Kitarović. Dodala je da nakon zatvaranja svih 35 poglavlja potpisuje ugovor o pristupanju, a onda slijedi referendum i ratifikacija ugovora.

"Proces je izazovan, iziskivat će financijska sredstva, no Hrvatska može računati na pomoć iz predpristupnih fondova", kazala je Grabar-Kitarović napominjući kako je potrebno

izraditi i komunikacijsku strategiju kako bi se javnosti što više približio tijek pristupnog procesa.

Navela je da se u studenome očekuje izvješće o screeningu tzv. "progress report" što se odnosi na stupanj pripremljenosti za članstvo. To će biti pregled trenutnog stanja u Hrvatskoj, a ne bih rekla da će biti pozitivno ili negativno, rekla je odgovarajući na novinarsko pitanje.

Na upit o uvjetovanju potpisivanja izjava o uspostavi veze skelom između hrvatske i srpsko-crnogorske obale Dunava isprikom potpredsjednika Vlade SiCG koju, među ostalim, traži i vukovarski HDZ, Kitarović je rekla kako je u prvom planu dobrobit lokalne zajednice i razvoj gospodarstva tog kraja projektom koji financira nizozemska vlada.

Ministrica se nije složila s novinarskom tvrdnjom o pogoršanju hrvatsko-američkih odnosa budući su američki kongresmeni otkazali posjet Hrvatskoj. Odnosi su u redu i planira se niz drugih aktivnosti, rekla je ministrica.

Odgovarajući na pitanje je li tome glavni uzrok to što hrvatski vojnici nisu u Iraku, kazala je da Hrvatska na razne načine pridonosi stabilizaciji stanja u Iraku i sudjeluje u brojnim drugim mirovnim operacijama.

Upitana kakva je mogućnost da Italija i Slovenija nekim otvorenim pitanjima uspore ulazak Hrvatske u EU, ministrica je rekla da je i ranije bilo pokušaja da se bilateralna pitanja na taj nači potenciraju, no izrazila je uvjerenost da će se ona rješavati bilateralno.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙