FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 10. listopada 2005. (Hina) - Pregled vijesti do 15,30 sati.
ZAGREB, 10. listopada 2005. (Hina) - Pregled vijesti do 15,30 sati.

KARLOVAC - Ovogodišnjom turističkom sezonom svi možemo biti jako zadovoljni, porasti dolazaka od sedam posto i noćenja od devet posto u devet mjeseci govore o najuspješnijoj turističkog godini do sada, očekuje se i da će financijski učinci biti bolji oko 10 posto nego lani, a turistički prihod procjenjuje se na šest do šest i pol milijardi eura, izjavio je danas u Karlovcu ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta. Sve to obvezuje da se na svim razinama što bolje pripremi iduća sezona, u kojoj se očekuje dva posto više turista i pet posto veći financijski učinak, kazao je ministar Kalmeta na današnjoj sjednici Povjerenstva za turističku sezonu. Do kraja godine, najavljuje Kalmeta, u Hrvatskoj se očekuje još jedan rekord - 10 milijunti gost.

KARLOVAC - Iako je ovogodišnja turistička sezona po svojim rezultatima najuspješnija do sada to se ne vidi u plaćama zaposlenih u turizmu, koje su 15 posto manje od hrvatskog prosjeka, upozorila je predsjednica Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Vesna Dejanović. Stoga je potrebna zajednička akcija svih razina u državi da se poboljša status radnika u turizmu, rekla je Dejanović na današnjoj sjednici Povjerenstva za turističku sezonu održanoj u Karlovcu. Najavila je da će Samostalni sindikat radnika u turizmu pokrenuti nove pregovore za novi kolektivni ugovor za zaposlene u hotelijerstvu, ugostiteljstvu i putničkim agencijama. Dejanović je istaknula i kako je problem rada na crno u turizmu više izražen nego u drugim djelatnostima.

ZAGREB - Zahtjev za razrješenjem dužnosti pravobraniteljice za djecu Ljubice Matijević Vrsaljko i dvoje njenih zamjenika, predsjednik Sabora stavio je u proceduru. Kada će Hrvatski sabor raspraviti te zahtjeve, odnosono hoće li to možda učiniti još ovaj tjedan dok traje 16. sjednica, u Saboru danas nisu mogli reći. Pravobraniteljica za djecu svoj je zahtjev dostavila predsjedniku Hrvatskog sabora aktom od 29. rujna i u njemu se kao razlog za razrješenjem navode zdravstveni razlozi. Iste razloge naveli su i njeni zamjenici Gordana Bračić Ružić i Gregori Graovac.

ZAGREB - Ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt predstavila je danas prijedlog izmjena stečajnog zakona kojima bi se, kako je rekla, osigurali razumljiviji i funkcionalniji stečajni postupci te uskladili s europskim standardima. Riječ je o najopsežnijim promjenama u Zakonu i vođenju stečajnih postupaka do sada, a po obimu izmjena možemo zaključiti da se radi o novom stečajnom zakonu, ustvrdila je ministrica na konferenciji za novinare. Zakonskim izmjenama otklonit će se neke neprimjenjive odredbe, izbjeći višestruko uređenje pojedinih pravnih pitanja, izjednačiti prava svih vjerovnika, a odluke u postupku učinit će se transparentnijima, kazala je.

ZAGREB - Hrvatski Crveni križ (HCK) izvijestio je danas da se pridružuje međunarodnoj akciji za pomoć žrtvama potresa u Pakistanu, Indiji i Afganistanu. Svi građani i pravne osobe koje žele pomoći svojim novčanim prilogom mogu to učiniti uplatom na žiro račun broj 2340009-1511555516, poziv na broj 07, uz naznaku "Pomoć stradalima u Južnoj Aziji" ili pozivom na donatorski telefon 060 60 20 90 (6,82 kune po minuti, PDV uključen).

ZAGREB - HNS-ov saborski zastupnik Dragutin Lesar zatražio je ukidanje saborskih mirovina, tumačeći da bi se time napravio prvi korak u vraćanju povjerenja građana u zastupnike i Hrvatski sabor u cjelini. Prijedlog je uobličio u izmjene i dopune Zakona o pravima i dužnostima zastupnika u Hrvatskom saboru i poslao ih u proceduru. Lesar zagovara da se s ukidanjem mirovina krene od zastupnika aktualnog, petog saziva, a da saborske mirovine zadrže zastupnici iz ranijih saziva, odnosno zastupnici koji su pravo na mirovinu stekli do stupanja na snagu zakona koji predlaže.

ZAGREB - Hrvatska liječnička komora (HLK) ponovno je danas upozorila ministra zdravstva Nevena Ljubičića na opasnosti za pacijente i liječnike koje proizlaze iz odredbe Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) da se zdravstvena usluga ne pruža osiguranicima koji ih ne mogu platiti. Osiguranici koji nemaju novac za plaćanje administrativne pristojbe ugroženi su jer im prema nalogu HZZO-a liječnici ne smiju pružiti zdravstvenu uslugu, čak i kada smatraju i znaju da je to neophodno, ističe se u priopćenju Hrvatska liječnička komora. Jasno je da će liječnici svojim pacijentima uvijek pružiti potrebnu zdravstvenu uslugu. Pa ipak, zbog te odredbe HZZO-a, dovedeni su u situaciju da počine stručnu i etičku pogrešku.

SPLIT - Akademik Miroslav Radman, idejni začetnik splitskog Mediteranskog instituta za istraživanje života (MeDILS) izjavio je da oko toga projekta ima određenih poteškoća, ali da sasvim sigurno neće biti ugašen. To što potkraj rujna, kako je bilo najavljeno, nije održan skup Međunarodnog znanstvenog savjeta Mediteranskog instituta za istraživanje života, koji je trebao i službeno označiti početak rada instituta, izazvalo je određene špekulacije o propasti cijeloga projekta što akademik Radman odrješito odbacuje. Osvrćući se na jedan novinski napis o (ne)početku rada instituta ocijenio je da je to neukusno i velika sramota.

SPLIT - Redovito jesensko 31. plenarno zasjedanje Hrvatske biskupske konferencije (HBK) počelo je danas u Splitu pod predsjedanjem njezina predsjednika kardinala Josipa Bozanića, a trajat će do 13. listopada. "U duhu neupitnoga nastojanja Svetoga Oca i Svete Stolice radujemo se otvaranju pristupnih pregovora za ulazak Hrvatske u punopravno članstvo Europske unije", istaknuo je kardinal Bozanić na početku zasjedanja. Svi ti događaji, nastavio je, i Crkvu, kao i državna tijela i svakog građanina, postavljaju pred nove zadatke i izazove. Hrvatska biskupska konferencija, kako je izvijestio kardinal Bozanić, na svojem će splitskom zasjedanju raspravljati o odgoju i obrazovanju u malim sjemeništima, o Hrvatskom Caritasu te o izvješću Biskupske komisije za odnose s državom, provedbenom ugovoru o katoličkim školama i izvješću Komisije za pomoć ratom stradaloga stanovništva.

LOVAS - Polaganjem vijenaca i misom zadušnicom za sve poginule Lovaščane u Domovinskom ratu danas je obilježena 14. godišnjica srpske okupacije toga srijemskog mjesta na krajnjem istoku Hrvatske. Tijekom srpske okupacije Lovasa iz mjesta je protjerana 1341 osoba dok je u obrani Hrvatske u Domovinskom ratu poginulo 85 mještana Lovasa, rekao je u razgovoru s novinarima načelnik općine Lovas Željko Cirba. "Posebno je tragična činjenica da je ubijeno ili poginulo 5,5 posto Hrvata koji su 1991. živjeli u Lovasu", rekao je Cirba podsjetivši na tragičan događaj od 18. listopada 1991. kada je skupina od 51 Hrvata iz Lovasa prisilno odvedena na čišćenje minskog polja na ulazu u mjesto. Prema Cirbinim riječima, u Lovas se do sada vratilo oko 1200 povratnika, odnosno 90 posto mještana prognanih 1991.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙