FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zbog otapanja leda na Antarktici povećava se razina mora, no razlozi zatopljenju nisu poznati

LONDON , 18. listopada 2005. (Hina/Reuters) - Led na Antarktici setopi, zbog čega je neizbježno globalno povećanje razine mora, štougrožava milijune života te negativno utječe na cjelokupnu svjetskuekonomiju, zaključili su u ponedjeljak vodeći svjetski znanstvenicikoji su se okupili na konferenciji u Londonu.
LONDON , 18. listopada 2005. (Hina/Reuters) - Led na Antarktici se topi, zbog čega je neizbježno globalno povećanje razine mora, što ugrožava milijune života te negativno utječe na cjelokupnu svjetsku ekonomiju, zaključili su u ponedjeljak vodeći svjetski znanstvenici koji su se okupili na konferenciji u Londonu.

No, unatoč tomu što je efekt otapanja leda dobro poznata pojava, nakon dugogodišnjeg praćenja s kopna i iz svemira, razlozi za zatopljenje mora i oceana još su nepoznati.

"Znamo da se razina mora povećava, još moramo pokušati ustanoviti kojom brzinom", rekao je Anthony Payne sa Sveučilišta u Bristolu i jedan od organizatora znanstvene konferencije u Londonu.

"Podizanje razine mora utjecat će na sve zemlje svijeta, jer većina stanovništva živi u priobalnim područjima, gdje je smještena i većina industrijskih postrojenja", rekao je Payne, dodavši kako je zadaća znanstvenika ustanoviti ubrzava li se taj proces s vremenom i je li moguće stabilizirati ga ili čak usporiti.

Jedan od najvažnijih faktora je, prema mišljenju stručnjaka, pokušati ustanoviti kakva je točno kompleksna interakcija koja postoji između oceana i strujanja vjetrova te u kojoj mjeri i da li uopće, na zatopljenje mora utječe čovjek.

Znanstvenici su do sada ustanovili da bi opća prosječna temperatura koja je od 1900. do danas porasla za oko 0,6 stupnjeva Celzija, tijekom predstojećeg stoljeća mogla porasti za još dva stupnja, te pretpostavljaju da je za to odgovoran efekt staklenika.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙