FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Znanstvenici: Žene ipak znaju čitati autokarte - barem jednom mjesečno

HAMBURG, 17. listopada 2005. (Hina/dpa) - Često su tijekom povijestižene bile temama otrovnih muških šala zbog njihova navodnognesnalaženja u prometu ili pogrešnog čitanja karata, no njemačkiznanstvenici sa Sveučilišta Bochum u Ruhru nedavno su zaključili dase, tijekom "onih dana u mjesecu" kod žena sposobnost za prostornosnalaženje i sposobnost čitanja zemljovida povećava.
HAMBURG, 17. listopada 2005. (Hina/dpa) - Često su tijekom povijesti žene bile temama otrovnih muških šala zbog njihova navodnog nesnalaženja u prometu ili pogrešnog čitanja karata, no njemački znanstvenici sa Sveučilišta Bochum u Ruhru nedavno su zaključili da se, tijekom "onih dana u mjesecu" kod žena sposobnost za prostorno snalaženje i sposobnost čitanja zemljovida povećava.

Većim dijelom ciklusa u ženinu je organizmu prisutna viša razina ženskog hormona estrogena koji, kod jednog dijela žena, izaziva smanjenu sposobnost čitanja autokarte te smanjuje sposobnost snalaženja u prostoru. No, u vrijeme menstruacije povećava se količina muškog hormona testosterona uslijed čega se njihova sposobnost prostornog snalaženja povećava, ustanovili su njemački znanstvenici.

Oni su također razmotrili zanimljivo evolucijsko pitanje zašto je za ženu u prošlosti bilo važno posjedovati bolju sposobnost prostornog snalaženja, koja se pojačavala tijekom menstrualnog ciklusa. Ženama je u prošlosti bila namijenjena uloga sakupljačica hrane, a muškarci su bili lovci. Od žena se očekivalo da budu uspješnije u lociranju određenih mjesta na kojima su primjerice pronalazile plodove ili biljke. U prilog tomu ide i znanstveno dokazana tvrdnja prema kojoj žene imaju bolju memoriju.

Znanstvenici su se potrudili i djelomično objasniti drevne priče o "vješticama" koje su "onih dana u mjesecu" i za vrijeme punog mjeseca prikupljale trave i biljke, a njihove "magične" moći tih su dana bile na vrhuncu.

No, jedno je pitanje do danas ipak ostalo nerazjašnjeno: Zašto muškarci nikada, ali baš nikada ne priznaju da su pogrešno skrenuli jer nisu dobro pročitali upute na autokarti, te tvrdoglavo odbijaju zaustaviti automobil i upitati nekog od prolaznika za smjer?

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙