FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Njemačka: Neke vrste povrća pogoršavaju stanje oboljelih od gihta

STUTTGART, 17. listopada 2005. (Hina/dpa) - Osobe koje pate od vrlobolnog oblika artritisa - gihta trebale bi paziti koje povrćekonzumiraju, jer neke vrste, poput primjerice špinata i prokulicasadrže aminokiselinu purin, koja šteti takvom organizmu, izvijestilisu predstavnici jednog njemačkog medicinskog osiguravajućeg društva.
STUTTGART, 17. listopada 2005. (Hina/dpa) - Osobe koje pate od vrlo bolnog oblika artritisa - gihta trebale bi paziti koje povrće konzumiraju, jer neke vrste, poput primjerice špinata i prokulica sadrže aminokiselinu purin, koja šteti takvom organizmu, izvijestili su predstavnici jednog njemačkog medicinskog osiguravajućeg društva.

Produkt purina je mokraćna kiselina. Ona u tijelu stvara kristale urata čije odlaganje u zglobovima uzrokuje napadaje, koji su ponekad vrlo bolni. Konzumiranje većih količina mesa, morskih plodova, piva i drugih alkoholnih pića, zatim graška, graha, leće, špinata i prokulica može pogoršati stanje kod osoba koje pate od gihta.

Da bi osigurali dovoljnu količinu bjelančevina, osobe koje pate od gihta mogu konzumirati mlijeko, sir i jaja, u kojima ima malo purina.

Giht je poznat još od 5 st. pr. Krista kada je Hipokrat, među ostalim, savjetovao nekonzumiranje alkohola i poseban režim prehrane.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙