FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

ZAGREB, 16. listopada 2005.(Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta
ZAGREB, 16. listopada 2005.(Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta

KOPENHAGEN - Jastuk koji svira opuštajuću glazbu poslan je danskim vojnicima stacioniranim u Iraku i na Kosovu kako bi ih pomogao u suzbijanju stresova i napetosti. Voditelj Odjela za psihologiju u danskoj Kraljevskoj vojnoj akademiji, Henrik Lundstein, rekao je kako je za probu poslano po deset glazbenih jastuka vojnicima na Kosovu i u Iraku, i sada se tamo testiraju. Danska ima 540 vojnika u Iraku i 340 u mirovnoj misiji na Kosovu. Glazbeni jastuk ima ugrađene zvučnike povezane s mp3-playerom iz kojeg dopiru zvuci blage instrumentalne glazbe ili umirujući prirodni šumovi poput žubora vode ili tihog cvrkutanja ptica. Pod nazivom "MusiCure" jastuk je u suradnji s liječnicima i psiholozima u terapeutske svrhe dizajnirao kompozitor i oboist Niels Eje. Lundstein ističe da se vojska nada da će uz pomoć jastuka smiriti stres i napetost vojnika.

PEKING - Kina je u subotu objavila da je završila najvišu svjetsku željezničku prugu, kontroverznu prugu koja vodi u kinesku autonomnu pokrajinu Tibet. Panhimalajska pruga još nije puštena u pogon, a penje se na 5.072 metra nadmorske visine i ide snijegom prekrivenom tibetanskom visoravni, poznatom kao "krov svijeta". Pruzi koju su mnogi kritizirali kao ekološku i kulturnu prijetnju Tibetu, prijeti porast temperature zbog kojega bi se jednoga dana moglo otopiti smrznuto tlo na koje je postavljena. Nacionalni centar za klimu u lipnju je objavio da će do 2050. porast temperatura utjecati na rad a možda čak i opstanak pruge. Državna agencija Xinhua javila je da su na izgradnju 1.142 km duge pruge dosada potrošene tri milijarde dolara, a 550 km tračnica ide po smrznutoj zemlji. Za tu su prugu bušeni tuneli u ledu, a radnici su morali disati kisik iz boca.

POINT REYES (Kalifornija) - Američki bračni par stigao je u subotu do pacifičke obale i tako prvi završio gotovo 8200 kilometara dugačko trankontinentalno pješačenje Amerikom u jednoj etapi. Marcia i Ken Powers krenuli su 27. veljače iz mjesta Cape Henlopena u Delawareu. Gotovo osam mjeseci poslije u Point Reyesu u Kaliforniji gledali su na Pacifik. Par je iz Pleasantona u Kaliforniji, a propješačio je gradove, farme, pustinje i planine u 13 saveznih američkih država. Na istoku su se borili sa snijegom, u Utahu sa živim pijeskom, na srednjem zapadu s udarima munje, a na Zapadu s pustinjskim pješčanim olujama. Prosječno su hodali 37 km na dan, a odmarali su se samo četiri dana.

LOS ANGELES - Posljednja želja nekadašnjeg glavnog inženjera svemirskog broda Enterprise, Scottya alias Jamesa Doohana, ispuniti će se 6. prosinca, kad njegov pepeo bude raspršen u svemiru, objavila je privatna tvrtka Space Services iz Houstona. Glumac James Doohan, koji je umro u srpnju u dobi od 85 godina, u svom je testamentu odredio da se njegovi posmrtni ostaci "teleportiraju" u svemir. Pepeo kanadskog glumca i još 170 klijenata će 6. prosinca biti utovareni u komercijalnu raketu koja će biti lansirana iz kalifornijske raketne baze Vandenberg, rekli su predstavnici Space Servicesa.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙