FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Japanka obranila doktorat o Majci Terezi

SKOPJE, 19. rujna 2005. (Hina) - Prvi doktorat u svijetu o Majci Terezii njezinu djelovanju obranila je ovih dana jedna Japanka.
SKOPJE, 19. rujna 2005. (Hina) - Prvi doktorat u svijetu o Majci Terezi i njezinu djelovanju obranila je ovih dana jedna Japanka.

Profesorica sociologije na ženskom koledžu u Tokiju, Hiromi Josepha Kudo, obranila je pred Komisijom skopskog Sveučilišta sv. Ćirila i Metoda doktorsku disertaciju pod nazivom "Socijalna djelatnost i misije Majke Tereze, svetice iz Skopja". Doktorat ima tri poglavlja - prvo i drugo obrađuju njen život i rad u Skopju i Indiji, a treće fenomen kako je osoba iz sasvim druge kulture i podneblja bezrezervno bila prihvaćena kao majka Indijaca.

Ono što je autoricu, prema vlastitim riječima, posebno zanimalo je pitanje zašto je Majka Tereza bila toliko prihvaćena i voljena u Indiji unatoč različitoj religijskoj, rasnoj i etničkoj pripadnosti. Autorica navodi da je boraveći u Skoplju otkrila velike sličnosti u mentalitetu Indijaca i balkanskih naroda, vjerojatno zato što i jedni i drugi žive u multietničkom i multikonfesionalnom društvu.

Doktorski rad sadrži više od 60 fotografija, pisama i dokumenata koje je Kudo prikupila uglavnom živeći devet godina uz Majku Terezu, kojoj ju je doveo neobičan san o bijelom slonu koji je spašava iz potonulog broda i čeljusti morskih pasa. U potrazi za utjehom nakon obiteljske nesreće, ona se zajedno sa svojom majkom pridružila Majci Terezi, s kojom su ostale devet godina pomažući joj u humanitarnom radu i učeći o kršćanstvu koje su prihvatile.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙