FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ciampi: Štititi jezične manjine

RIM, 15. listopada 2005. (Hina) - Svi talijanski listovi prenose usubotu izjave talijanskog predsjednika Carla Azeglia Ciampija onjegovu razgovoru u Zagrebu s hrvatskim predsjednikom Stipom Mesićem opotrebi poštivanja jezičnih manjina i otvaranju hrvatskog tržištanekretnina talijanskim i drugim europskim građanima, te o plaćanjuodštete talijanskim izbjeglicama za imovinu koju su napustili nakonDrugoga svjetskog rata u tadašnjoj Jugoslaviji.
RIM, 15. listopada 2005. (Hina) - Svi talijanski listovi prenose u subotu izjave talijanskog predsjednika Carla Azeglia Ciampija o njegovu razgovoru u Zagrebu s hrvatskim predsjednikom Stipom Mesićem o potrebi poštivanja jezičnih manjina i otvaranju hrvatskog tržišta nekretnina talijanskim i drugim europskim građanima, te o plaćanju odštete talijanskim izbjeglicama za imovinu koju su napustili nakon Drugoga svjetskog rata u tadašnjoj Jugoslaviji.

Izvjestitelj Corriere della Sera iz Zagreba piše kako je pitanje o plaćanju odštete postavio i predsjedniku Mesiću koji je potvrdio da je o tome razgovarao s Ciampijem.

"Pitanje će biti riješeno u regularnoj proceduri", rekao je Mesić.

Ciampi je govorio o zaštiti manjina i naglasio potrebu njihove prisutnosti u parlamentima. "To je jedna od najvažnijih stvari koju uvijek zagovaram u cijeloj Europi i za što se jako zalažem", rekao je Ciampi.

"O zastupljenosti talijanske manjine u hrvatskom Parlamentu razgovarao sam sa zastupnikom Furiom Radinom koji mi je potvrdio da je u biti zadovoljan premda ima još stvari koje se mogu unaprijediti", rekao je Ciampi, koji je od hrvatskog predsjednika Mesića zatražio uklanjanje prepreka slobodnom ulasku Talijana na tržište nekretnina.

"To su ostaci iz Titova doba kada se namjeravalo spriječiti povratak naših (talijanskih) sunarodnjaka koji su nakon drugoga svjetskog rata bili otjerani", napisao je Corriere della Sera.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙