FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

ZAGREB, 13. listopada 2005.(Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta.
ZAGREB, 13. listopada 2005.(Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta.

LONDON - Ako ne razumijete nogometno pravilo o zaleđu, ne pitajte muškarca nego ženu, barem tako pokazuje anketa provedena u Britaniji. Anketa je pokazala da 59 posto ispitanih Britanki točno poznaje pravilo o zaleđu, dok se to može reći tek za 55 posto ispitanih muškaraca. Isto tako, 65 posto žena točno rabi pojam pomoćni sudac, dok ga 40 posto muškaraca pogrešno zove linijski sudac. Ipak, kada je riječ o prepoznavanju momčadi, muškarci prednjače. Više od 80 posto muškaraca i 33 posto žena zna prepoznati dresove dvadeset prvoligaških momčadi, pokazala je anketa koju je među dvjema tisućama ljubitelja športa proveo Walkabout.

LJUBLJANA - Po stajalištu o društvenim vrijednostima Slovenci su najsličniji Nijemcima i Skandinavcima, stoji u istraživanju politologa Nike Toša i sociologa Veljka Rusa objavljenom u knjizi "Vrijednosti Slovenaca i Europljana". Autori su koristili komparativne podatke iz međunarodne studije o kvaliteti života, odnosu prema socijalnoj državi, obitelji, vjeri i politici provedene u 80 država svijeta, a Slovence su usporedili sa stajalištima stanovnika 14 europskih država. "Pokazalo se da je Slovenija prototip europskog prosjeka kada je riječ o društvenim vrijednostima", rekao je Toš, dodajući da su Slovenci, primjerice po stajalištu prema jednakosti u društvu, najbliži Nijemcima, Dancima, Šveđanima i Norvežanima. Toš kaže da je to rezultat smirene društvene tranzicije što Sloveniju razlikuje od ostalih tranzicijskih država. "Po istraživanju, Slovenija ne spada među bivše jugoslavenske republike niti postsocijalističke države nego je blizu prosjeka elitnih 14 europskih država", dodao je Rus.

LONDON - Znanstvenici su u srijedu objavili da su najstariju tjesteninu na svijetu, staru 4000 godina, ipak zamijesili Kinezi. Houyuan Lu s Kineske akademije znanosti i njegove kolege drevnu tjesteninu staru oko 4000 godina našli su prevrnutoj zatvorenoj zdjeli na arheološkom nalazištu na sjeverozapadu Kine. Do ovog otkrića, piše časopis Nature, najstariji trag o tjestenini bila je pisana bilješka u knjizi iz doba dinastije Han u razdoblju od 25. do 220 godine. Neke teorije sugerirale su i da je tjestenina prvi put napravljena na Bliskom istoku i da je u Italiju u Srednjem vijeku došla zahvaljujući Arapima. Novootkrivena tjestenina je žuta, vrlo tanka i duga 50 centimetara te načinjena od prosa. Tijesto se vjerojatno ručno rastezalo u duge niti i kuhalo u kipućoj vodi.

PRAG - Mobilni telefoni zavladali su srcem Europe, a prema anketi provedenoj među Česima od 15 do 35 godina, mobiteli su najdraži od svih električnih naprava. Kompjutori i televizori manje su važni od mobilnih telefona po anekti marketinške tvrtke Mark BBDO. "Na pitanje da li bi radije željeli izgubiti novčanik ili mobitel većina ih je odgovorila da bi jedan dan lakše preživjeli bez novčanika nego bez mobitela", ustvrdila je Mila Knepr iz te tvrtke. Jedna telekomunikacijska tvrtka je zabilježila da od lipnja u Češkoj ima 600.000 više korisnika nego stanovnika, kao i da u Pragu trgovine mobitela rade prekovremeno. Nerijetko se i stariji Česi mogu vidjeti kako razgovaraju na mobitel i mladi kako tipkaju poruke na putu od škole do kuće. Po jednom od mobilnih operatera u Češkoj, čak 40 posto djece do šest godina ima mobitel, a mladih do 16 godina je čak 89 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙