FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otvorena retrospektivna izložba Mladena Galića

ZAGREB, 9. listopada 2005. (Hina) - U Domu hrvatskih likovnihumjetnika u Meštrovićevu paviljonu u Zagrebu danas je otvorenaretrospektivna izložba slikara Mladena Galića, koji se predstavio sa150 djela.
ZAGREB, 9. listopada 2005. (Hina) - U Domu hrvatskih likovnih umjetnika u Meštrovićevu paviljonu u Zagrebu danas je otvorena retrospektivna izložba slikara Mladena Galića, koji se predstavio sa 150 djela.

Jedan od autora izložbe, povjesničar umjetnosti Zvonko Maković podsjetio je na rad Mladena Galića, koji se na hrvatskoj likovnoj sceni pojavio 60-ih godina prošloga stoljeća apstraktnim slikama, ne osobito prihvaćenim od tadašnje likovne kritike.

Mladen Galić na svojoj je drugoj samostalnoj izložbi, rekao je Zvonko Maković, unio treću dimenziju objektima i svjetlosnim ambijentom, čime utire put novoj generaciji koja se tada počinje javljati, a u kojoj su i Danijel Bučan i Dalibor Martinis.

Mladen Galić rijetko je izlagao. Nakon godine 1980. svoja je djela izložio 2002. u Galeriji "Nova", gdje je ponudio recentna djela kojima završava i ovu retrospektivu.

Osim Zvonka Makovića, jednog od najboljih poznavatelja Galićeva opusa, autorica izložbe je i Leonida Kovač, kustosica Muzeja suvremene umjetnosti.

Mladen Galić (1934.) studirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, a od 1966. do 1970. boravi u Parizu. U njegovu slikarskom opusu važna je godina 1969., kada, zajedno s kolegama Ljerkom Šibenik, Mladenom Šutejem i Antom Kuduzom, sudjeluje na hit-paradi izložaba koja je prerasla u performans.

Osim slikarstvom, Mladen Galić bavi se i grafičkim oblikovanjem.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙