FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nove žrtve u Basri

BASRANove žrtve u BasriBASRA, 9. listopada 2005. (Hina/Reuters) - U atentatuautomobilom-bombom pred stambenom zgradom u kojoj stanuju članovišiitskog pokreta bliskog iračkog vladi u nedjelju u Basri poginulo jejedno dijete a šest je osoba ranjeno, objavila je policija.
BASRA, 9. listopada 2005. (Hina/Reuters) - U atentatu automobilom-bombom pred stambenom zgradom u kojoj stanuju članovi šiitskog pokreta bliskog iračkog vladi u nedjelju u Basri poginulo je jedno dijete a šest je osoba ranjeno, objavila je policija.

Automobil parkiran u sjevernom dijelu grada, 550 km južno od Bagdada eksplodirao je u 6 sati ujutro, priopćila je policija. Bolnički izvori potvrdili su da je osim ubijenog djeteta u napadu ranjeno i šesto osoba.

Napad je neozlijeđen izbjegao bivši guverner Basre Hasan al-Rashid i mjesni dužnosnik pokreta Badr, rekao je jedan policijski časnik.

Eksplozija je oštetila zgradu u kojoj stanuju članovi pokreta Badr, povezanog s jednom od glavnih šiitskih stranaka u iračkoj vladi. Najnoviji napad dogodio se u razdoblju pojačanih tenzija među šiitskim frakcijama i političkim skupinama koje se pokušavaju bolje pozicionirati pred izbore u prosincu.

Pokret Badr koji uživa potporu iz Irana, nedavno se u nekoliko iračkih gradova sukobio s pripadnicima paravojnih milicija odanih nacionalističkom šiitskom vjerskom vođi Moqtadi al-Sadru.

Irački suniti koji su za vrijeme režima Sadama Huseina dominirali u Iraku, optužuju pokret Badr da u dogovoru sa šiitskim predstavnicima u iračkoj vladi izvode ciljane udare protiv sunita, što su i pokret Badr i šiitska stranka u vladi oštro opovrgnuli.

Basra, drugi najveći grad u Iraku, tek je u novije vrijeme pogođen serijom bombaških napada, nakon što je duže vrijeme uživao u relativnom miru za razliku od središnjeg Iraka, u kojem neprekidno traje kampanja sunitskih pobunjenika koji samoubilačkim napadima i oružanim sukobima pokušavaju destabilizirati vladu. U tom najvećem šiitskom uporištu na jugu Iraka stacionirana je većina britanskog kontingenta od 8.500 vojnika.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙