FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Moskva: Satelit Cryosat nakon lansiranja srušio se u Lincolnovo more

MOSKVA, 8. listopada 2005. (Hina/Reuters) - Satelit konstruiran da biizmjerio kojom se brzinom otapa led na Zemljinim polovima i kolika jenjegova debljina, srušio se u subotu u Lincolnovo more blizu Sjevernogpola, nedugo nakon lansiranja s ruskog kozmodroma Plesetsk,izvijestila je u subotu Europska svemirska agencija (ESA), prenoseagencije.
MOSKVA, 8. listopada 2005. (Hina/Reuters) - Satelit konstruiran da bi izmjerio kojom se brzinom otapa led na Zemljinim polovima i kolika je njegova debljina, srušio se u subotu u Lincolnovo more blizu Sjevernog pola, nedugo nakon lansiranja s ruskog kozmodroma Plesetsk, izvijestila je u subotu Europska svemirska agencija (ESA), prenose agencije.

"Satelit Cryosat je lansiran, no došlo je do kvara u drugome dijelu rakete Rockot zbog čega je dio raketnog lansera pao u Linkolnovo more, blizu Sjevernog pola. Čini se da nije došlo do odvajanja drugog i trećeg dijela rakete", rekao je za Reuters glasnogovornik ESA-e Franco Bonacina. Satelit je u orbitu trebao biti poslan sat i trideset pet minuta nakon lansiranja.

Oprema Cryosata trebala je omogućiti precizna mjerenja na Sjevernom polu, s obzirom na to da mnogi znanstvenici vjeruju da se led na oba pola otapa uslijed globalnog zatopljenja čija bi posljedica mogla biti povećanje razine mora i oceana na našem planetu.

Satelit je stajao 165 milijuna dolara, a u orbiti je tijekom predstojeće tri godine trebao prikupljati vrijedne podatke o promjenama koje utječu na klimu na Zemlji. Informaciju su potvrdile i ruske vojne snage.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙