FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gvatemala: U odronima tla poginulo 1.400 seljana, predsjednik Berger poziva na pomoć

PANABAJ , 8. listopada 2005. (Hina) - Strahuje se da nitko od oko1.400 seljana gvatemalskog sela Panabaj nije preživio nakon što su sena njega obrušile naslage blata nastale nakon obilnih kiša što ih jeprouzročio uragan Stan, rekao je u subotu za Reuters glasnogovornikvatrogasne brigade Mario Cruz.
PANABAJ , 8. listopada 2005. (Hina) - Strahuje se da nitko od oko 1.400 seljana gvatemalskog sela Panabaj nije preživio nakon što su se na njega obrušile naslage blata nastale nakon obilnih kiša što ih je prouzročio uragan Stan, rekao je u subotu za Reuters glasnogovornik vatrogasne brigade Mario Cruz.

"Ondje nema preživjelih. Do klizanja tla došlo je prije 48 sati. Svi su mrtvi. Prema podacima što sam ih dobio jučer, u selu i okolnom području živjelo je oko 1.400 stanovnika", rekao je Cruz.

Naslage blata koje su na nekim mjestima visoke i do 12 metara u potpunosti su prekrile indijansko selo u kojemu su nekada živjeli Maye. Uragan Stan odnio je 500 života u Gvatemali, 67 u El Salvadoru, 15 u Meksiku, deset u Nikaragvi i četiri u Hondurasu. Mnoga mjesta u srednjoj Americi i u Meksiku poplavljena su, a nakon višednevnih obilnih kiša u desetak planinskih sela došlo je do klizanja tla.

Predsjednik Gvatemale Oscar Berger u subotu je pozvao međunarodnu zajednicu na pomoć u obnovi infrastrukture u zemlji u kojoj živi 11,2 milijuna stanovnika.

Šteta se za sada procjenjuje na oko 135 milijuna dolara, a posebna šteta nastala je na plantažama kave, kukuruza i voća. Vlasti SAD-a, Japana, Meksika, Španjolske, Kube, Kanade i Središnje američke banke za ekonomsku integraciju Bergeru su obećali hitnu pomoć.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙