FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predsjednik Sezer: Ne podižete zid prema Turskoj

ANKARA, 1. listopada 2005. (Hina) - Turski predsjednik Ahmet NecdetSezer pozvao je u subotu navečer Europsku uniju (EU) da ne podiže "zidpredrasuda" prema njegovoj zemlji.
ANKARA, 1. listopada 2005. (Hina) - Turski predsjednik Ahmet Necdet Sezer pozvao je u subotu navečer Europsku uniju (EU) da ne podiže "zid predrasuda" prema njegovoj zemlji.

"Podizanje zida predrasuda neće koristiti nikome. Svaka nova prepreka koja bi bila postavljena pred nas bila bi u stvari nova cigla u zidu koji će blokirati i samu Europu", rekao je predsjednik Sezer u posebnoj izjavi, koju prenosi istanbulski list Hurriyet.

Sezer je kazao da je Turska prihvatila sve napredne svjetske suvremene i univerzalne vrijednosti. Drži da je takvoj Turskoj mjesto u europskoj zajednici naroda, dodavši da samo punopravno članstvo u EU može zadovoljiti ambicije i želje njegovog pučanstva.

Turski predsjednik je nizom argumenata dokumentirao izrastanje Turske Republike u demokratsku zemlju okrenutu Europi i europskim stremljenjima i pri tom istaknuo doprinos koji je tom smjeru dao njezin osnivač i prvi šef države Mustafa Kemal Ataturk.

"Ataturk nije bio rasist, već humanist, okrenut miru, demokraciji i progresu", rekao je Sezer.

Sličnu izjavu dao je uoči 3. listopada, kada bi trebali početi pregovori o priključenju Turske EU, i ministar vanjskih poslova Abdullah Gul. Iznio je ocjenu da će prijam Turske u Europu koja se ujedinjuje biti od iznimne važnosti za cjelokupnu političku, gospodarsku i drugu budućnost "starog kontinenta".

Gul je, kako prenosi Hurriyet, pozvao američku državnu tajnicu Condolezzu Rice da američkim autoritetom i argumentima uvjeri neke europske zemlje koje se još kolebaju glede prijama Turske u EU. Gul je naročito zamolio da se otklone neke prepreke koje već na početku razgovora Turske i EU predlaže Austrija.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙