FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Španjolci i Portugalci najbolje vidjeli prstenastu pomrčinu Sunca

MADRID, 3. listopada 2005. (Hina/Reuters) - Na tisuće Španjolaca iPortugalaca pohrlilo je u ponedjeljak na ulice kada je Mjesečeva kuglaprekrila Sunčevu, pri čemu je na nebu nastao narančasti prsten,smračilo se i iznenada je postalo hladno, prenose mediji.
MADRID, 3. listopada 2005. (Hina/Reuters) - Na tisuće Španjolaca i Portugalaca pohrlilo je u ponedjeljak na ulice kada je Mjesečeva kugla prekrila Sunčevu, pri čemu je na nebu nastao narančasti prsten, smračilo se i iznenada je postalo hladno, prenose mediji.

Prstenasta pomrčina tijekom koje Mjesec svojom površinom pokrije 90 posto Sunca, vidjela se diljem Iberskog poluotoka, prvi put nakon 1746. godine. Parcijalna pomrčina, prema informacijama NASA-e, mogla se vidjeti u nekim dijelovima Europe, zapadne Azije, Bliskog istoka, Indije i u većem dijelu Afrike.

"Ono što me iznenadilo je nagli pad temperature", rekao je meteorolog Luis Obiols iz Madridskog planetarija. Vlasti već nekoliko dana upozoravaju stanovništvo da izravno gledanje u Sunce može oštetiti vid, pa čak dovesti i do sljepila, zbog čega je potrebno koristiti posebne zaštitne naočale ili stakla.

Ministarstvo za razvoj ranije je objavilo kako bi cijeli proces trebao trajati oko dva i pol sata, a potpuno pomračenje, kada Mjesec prekrije Sunce i nastane prstenasta pomrčina - oko četiri minute.

Ovaj se fenomen najintenzivnije i najbolje vidio iz sjevernog portugalskog grada Bragance.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙