FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 1. listopada 2005. (Hina) - Pregled vijesti do 9,30 sati.
ZAGREB, 1. listopada 2005. (Hina) - Pregled vijesti do 9,30 sati.

AJACCIO - Oko 150 policajaca i žandara interveniralo je u subotu u Ajacciu na Korzici kako bi oslobodili za promet luku koju su blokirali prosvjednici, javlja agencija France Presse. Uz pomoć dva lakša oklopna vozila pripadnici snaga reda su najprije gurnuli kamione a zatim i kante za smeće kojima je blokiran prilaz Gorilati, jedinom teretnom brodu koji je ostao blokiran u Ajacciu. Prefekt korzikanske policije Christian Lambert kazao je da je cilj te operacije povratiti luku Ajaccio i držati je takvom da to bude jedina luka na Korzici koja će funkcionirati od sada. Luke na Korzici potpuno su blokirane zbog socijalnih nemira nakon što je mornare iz Sindikata korzikanskih randika koji su u Marseillu oteli jedan brod trajektne službe, zaustavio u srijedu na ulazu u luku Bastia odred žandara.

VARŠAVA - Prvi pregovarački susret postizborne koalicije stranaka desnice Prava i pravednosti i Građanske platforme, pobjednika na općim izborima u Poljskoj završio je neuspjehom ali pregovori se nastavljaju. Konzervativna stranka Pravo i pravednost, pobjednik na izborima, iznenadila je koalicijske partnere objavljivanjem informacije o kandidaturi Kazimierza Marcinkiewicza na mjesto predsjednika vlade. Vodstva Prava i pravednosti i Građanske platforme, u petak 30. rujna, boravila su u Bruxellesu, odakle su stigli novi prijedlozi o nastavku pregovora postizborne koalicije u Poljskoj. Analitičari i mediji se slažu da pregovore poljske koalcije otežava činjenica istovremenog trajanja predsjedničke izborne kampanje koja će završiti 9. listopada predsjedničkim izborima ili eventualnim drugim krugom 26. listopada.

WELLINGTON - Pobjeda novozelandske laburističke stranke na općim izborima održanima 17. rujna potvrđena je u subotu nakon objave konačnih rezultata. Čelnica Laburističke stranke Helen Clark, koja je vodila manjinsku koaliciju posljednjih šest godina, nema većinu u parlamentu pa će morati pregovarati s manjim strankama o sastavu koalicijske vlade. Stranke na koje može računati su Zeleni, New Zeland First 7, Stranka Maora i Ujedinjena budućnost. Prema konačnim rezultatima laburistička stranka ima 50 mjesta u parlamentu koji broji 121 mjesto, a protivnička Nacionalna stranka 48 mjesta.

MOSKVA - Sojuzova raketa sa novim članovima posade Međunarodne svemirske postaje (ISS) uspješno je lansirana iz svemirskog centra Bajkonur u Kazahstanu. U kapsuli Sojuz poletio je u orbitu i treći "svemirski turist", američki poslovni čovjek Gregory Olsen, koji je tu avanturu platio 20 milijuna dolara. Olsen, za razliku od prethodne dvojice "svermirskih turista" Amerikanca Dennisa Tita i Južnoafrikanca Marka Shuttlewortha, na Međunarodnoj svemirskoj postaji namjerava izvoditi eksperimente sa kristalima i bestežinskim stanjem.

MANAUS - Najmanje je osam osoba poginulo, a 12 ih je zasad nestalo nakon tragičnog sudara manjeg putničkog broda i konvoja teglenica na rijeci Amazoni. Sudar se dogodio tijekom noći između gradova Urucuritube i Itacoatiare, oko 200 kilometara od Manausa sjedišta brazilske države Amazona. Prema prvim informacijama putnički brod, na kome je bilo barem 60 osoba, zabio u konvoj teglenica na kojima su bili kamioni. Putnički brod je odmah potonuo, a mnogi su spas potražili plivajući na obalu, pa se vjeruje da su neki od nestalih u džungli.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙