FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Uspješno lansiran Sojuz sa "svemirskim turistom"

MOSKVA, 1. listopada 2005. (Hina) - Sojuzova raketa sa novim članovimaposade Međunarodne svemirske postaje (ISS) uspješno je lansirana izsvemirskog centra Bajkonur u Kazahstanu.
MOSKVA, 1. listopada 2005. (Hina) - Sojuzova raketa sa novim članovima posade Međunarodne svemirske postaje (ISS) uspješno je lansirana iz svemirskog centra Bajkonur u Kazahstanu.

U kapsuli Sojuz poletio je u orbitu i treći "svemirski turist", američki poslovni čovjek Gregory Olsen, koji je tu avanturu platio 20 milijuna dolara.

Astronaut NASA-e William McArthur, Rus Valerij Tokarev i Olsen trebali bi pristati na ISS u ponedjeljak ujutro. Nova, 12. po redu posada, zamijenit će Rusa Sergeja Krikaljova i Amerikanca Johna Phillipsa koji se na ISS-u nalaze od travnja. Na zemlju će se vratiti s Olsenom 11. listopada u Sojuzovoj kapsuli.

Olsen, za razliku od prethodne dvojice "svermirskih turista" Amerikanca Dennisa Tita i Južnoafrikanca Marka Shuttlewortha, na ISS-u namjerava izvoditi eksperimente sa kristalima i bestežinskim stanjem.

Sojuz je preuzeo program povezivanja i opskrbe ISS-a nakon eksplozije shuttlea Columbia u veljači 2003.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙