FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4.30 sati

ZAGREB, 1. listopada 2005.(Hina) - Pregled događaja do 4.30 sati:
ZAGREB, 1. listopada 2005.(Hina) - Pregled događaja do 4.30 sati:

WASHINGTON

Hrvatski veleposlanik u Sjedinjenim Državama Neven Jurica otvorio je u petak počasni konzulat u Kansas Cityju u američkoj saveznoj državi Missouri. Novo hrvatsko predstavništvo će, osim razvijanja suradnje s državom Missouri, približiti diplomatske usluge za približno 30.000 američkih Hrvata koji žive u Kansas Cityju i okolici. Veleposlanik Jurica je u Kansas Cityju položio vijenac u memorijalnoj knjižnici američkog predsjednika Harryja Trumana i pritom rekao kako je Truman čvrsto branio demokraciju i slobodu u svijetu i pomogao oporavku Europe nakon Drugog svjetskog rata. Podsjetio je da je i Hrvatska, kao dio Jugoslavije, tada primila znatnu američku pomoć. Jurica je istaknuo Trumanovu ulogu u stvaranju NATO-a, te rekao kako Hrvatska očekuje da će postati punopravna članica Sjevernoatlantskog saveza. Naglasio je i ključnu ulogu SAD-a u suzbijanju terorizma i oružja masovnog uništenja.

MOSKVA

Ruske vlasti evakuirale su više od 4000 žitelja nekoliko sela na Kamčatki zbog niza eksplozija u vojnom skladištu na tom udaljenom poluotoku. Ogromno skladište municije nalazi se na lokalitetu Južnije Korjaki, 150 kilometara sjeverno od mjesta Petropavlovsk-Kamčatski. Glasnogovornik ruske mornarice satnik Igor Dygalo nije kazao što je uzrokovalo eksplozije, ali je ustvrdio da u toj vojnoj bazi nema nuklearnog oružja. Dygalo je kazao i da nema opasnosti za žitelje Petropavlovsk-Kamčatski, te da su u potpunosti ekvakuirana četiri sela u neposrednoj blizini baze.

PRAG

Europska pitanja i češko-njemačke veze bili su u petak u Pragu glavna tema kratkog susreta njemačkog kancelara Gerharda Schroedera i češkog premijera Jirija Paroubeka. Nakon privatne večere u francuskom restoranu u praškoj vijećnici koja je odnijela najveći dio Schroederova trosatnog posjeta, Paroubek je izjavio da su razgovarali o budućem proračunu Europske unije, odnosima između zemalja članica Unije, kao i Unije i velikih zemalja poput Sjedinjenih Država i Kine, te njihovih dviju zemalja. "Češko-njemački odnosi su izvrsni i ovaj kratki posjet je to potvrdio", rekao je Paroubek. Kazao je da nisu razgovarali o Schroederovu trenutačno teškom položaju kod kuće nakon općih izbora početkom rujna.

WASHINGTON

Novinarka New York Timesa Judith Miller je u petak, nakon gotovo tri mjeseca u zatvoru, svjedočila pred velikom porotom, nakon čega će tužitelji zaključiti može li se nekoga od dužnosnika Bijele kuće optužiti za otkrivanje identiteta tajne agentice CIA-e Valerie Plame. Judith Miller provela je u zatvoru 85 dana zbog nepoštivanja suda jer je odbila otkriti tko je njezin povjerljivi izvor, premda je New York Times pisao da je riječ o Lewisu Libbyju, predstojniku ureda potpredsjednika Dicka Cheneya. Miller je pred velikom porotom svjedočila gotovo pet sati iza zatvorenih vrata, nakon što joj je, kako je rekla, njezin izvor dopustio da surađuje u istrazi tužitelja Patricka Fitzgeralda.

ATENA

Oko 1500 grčkih nacionalista prosvjedovalo je u petak na ulicama Atene protiv početka pregovora za ulazak Turske u Europsku uniju koji je planiran za 3. listopada. Prosvjednici, simpatizeri LAOS-a (bivša Nova demokracija), išli su u povorci sa zastavama ulicama prijestolnice i upozoravali na novu "tursku okupaciju", trubeći automobilskim sirenama i uzvikujući slogane. "Ne bojimo se Ankare, Washingtona ni Bruxellesa", dobacio je mnoštvu predsjednik pokreta George Karatzaferis. "Kažu da Turska mora ući u Europu kako više ne bi napala Grčku. No vukovi i Turci ne mijenjaju ćud, pa su samo tijekom jučerašnjeg dana turski zrakoplovi 40 puta povrijedili naš zračni prostor", dodao je. Prema istraživanju koje je u lipnju proveo europski zavod za statistiku Eurostat, 70 posto Grka i 52 posto građana Europe protivi se ulasku Turske u EU.

BEOGRAD

Bivši ministar pravosuđa Vladan Batić, koji je tu dužnost obnašao u vrijeme Vlade ubijenog premijera Zorana Đinđića i njegova nasljednika Zorana Živkovića, u petak navečer pušten je iz policijskog pritvora, nakon što je u pritvoru zadržan pod optužbom da je zloupotrijebio službeni položaj. Batić je uhićen u srijedu navečer, nakon što se najprije odazvao pozivu na obavijesni razgovor u Upravu za borbu protiv organiziranog kriminala MUP-a Srbije, a potom i zadržan u pritvoru. Nakon toga je javnosti priopćeno da je Batić tražio puštanje iz pritvora jednog člana kriminalne skupine iz Kruševca, uhićenog 2003. godine za vrijeme akcije "Sablja", provedene nakon atentata na srbijanskog premijera Zorana Đinđića.

ZAGREB

Bivši britanski ministar za Europu Dennis MacShane usprotivio se u petak otvaranju pristupnih pregovora Hrvatske i Europske unije (EU) sve dok se ne riješi slučaj generala Gotovine. MacShane u pismu listu Financial Times piše kako će, "gurne li EU slučaj Gotovine pod tepih, biti nemoguće tražiti od Srba izručenje Ratka Mladića i Radovana Karadžića". Po njegovim riječima, "zločini na Balkanu devedesetih rezultat su realpolitike koja se pokušala prilagoditi razbojnicima i diktatorima kao što su Franjo Tuđman i Slobodan Milošević. Bio je to loš trenutak za europsku politiku zbog kojega je više od milijun azilanata preplavilo ostatak Europe, sve dok ljudi poput Gotovine, Mladića i Karadžića nisu zaustavljeni u pokoljima koje su pokrenuli".

BEČ

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) u petak je u Beču u rezoluciji koja smjera na Izrael, ali ga izrijekom ne spominje, ponovno zatražila da se na Bliskom istoku uspostavi zona bez nuklearnog oružja. Rezolucija koju je predložio Egipat, a prihvatilo 139 zemalja IAEA-e na temelju konsenzusa, "obvezuje sve strane koje su izravno uključene da ozbiljno razmisle o poduzimanju praktičnih i primjerenih koraka" radi "uspostave zone bez nuklearnog oružja" na tom području. Tekst koji je prihvaćen posljednjeg dana zasjedanja opće skupštine agencije "poziva" usto "zainteresirane zemlje da prihvate međunarodne propise o neširenju, napose Ugovor o neširenju (TNP)" za čiju je provedbu zadužena Atomska agencija.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙