FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Inina cijena prirodnog plina neće se mijenjati u IV. kvartalu

ZAGREB, 30. rujna 2005. (Hina) - Inina prodajna cijena prirodnog plinaza distributere ni u četvrtom tromjesečju ove godine neće semijenjati, ostat će kao i dosad, proizlazi iz mišljenja Hrvatskeenergetske regulatorne agencije (HERA) po kojem prijedlog Industrijenafte Ina za povećanjem dobavne cijene prirodnog plina distributerima"nije utvrđen u skladu sa odredbama Tarifnog sustava za dobavuprirodnog plina za tarifne kupce".
ZAGREB, 30. rujna 2005. (Hina) - Inina prodajna cijena prirodnog plina za distributere ni u četvrtom tromjesečju ove godine neće se mijenjati, ostat će kao i dosad, proizlazi iz mišljenja Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA) po kojem prijedlog Industrije nafte Ina za povećanjem dobavne cijene prirodnog plina distributerima "nije utvrđen u skladu sa odredbama Tarifnog sustava za dobavu prirodnog plina za tarifne kupce".

Upravno vijeće HERA-e mišljenje o Ininom izračunu, upućenom 9. rujna, donijelo je na jučerašnjoj sjednici.

HERA, navodi se u mišljenju, drži da su i nadalje, neutemeljena dva elementa u izračunu i to vezano uz cijenu prirodnog plina iz domaće proizvodnje, te iznos marže prodavatelja.

Ina je, naime, u izračunu za IV. kvartal primijenila cijenu domaćeg plina u iznosu od jedne kune/Sm3, iznos marže od 0,045 kn/Sm3 i omjer domaćeg plina i plina iz uvoza 53:47 posto.

Agencija zadržava stajalište, navodi se, da sadašnji model utvrđivanja cijena ne predviđa način promjene cijene domaćeg plina bez izmjene i dopune postojećeg Tarifnog sustava.

Što se pak tiče iznosa marže prodavatelja, Agencija ponovo navodi svoje stajalište da iznos marže nije razvidno utvrđen, kao niti troškovi koji se iz nje pokrivaju.

HERA je svoje mišljenje donijela uvažavajući i činjenicu da od strane resornog Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva od HERA-e nije zatraženo mišljenje o prijedlogu promjene visine tarifnih stavki, stoji u Mišljenju kojeg potpisuje predsjednik Upravnog vijeća Tomo Galić.

Inina dobavna cijena za distribucijska poduzeća koja kupuju prirodni plin od Ine sada iznosi 1,07 kuna za jedan standardni prostorni metar prirodnog plina.

Cijena plina zadnji put je mijenjana u drugom kvartalu 2004., kada je porasla sa jedne na 1,07 kuna za prostorni metar.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙