FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Optužnica za DeLaya, novi problem Bushovih republikanaca

WASHINGTON,29. rujna(Hina) - Jučerašnja optužnica za Toma DeLaya,čelnika republikanske većine u Zastupničkom domu američkog Kongresa,još je jedan u mnoštvu problema s kojima se suočavaju vladajućirepublikanci predsjednika Georgea W. Busha, ocjenjuju u četvrtakanalitičari i američki listovi.
WASHINGTON,29. rujna(Hina) - Jučerašnja optužnica za Toma DeLaya, čelnika republikanske većine u Zastupničkom domu američkog Kongresa, još je jedan u mnoštvu problema s kojima se suočavaju vladajući republikanci predsjednika Georgea W. Busha, ocjenjuju u četvrtak analitičari i američki listovi.

Teksaška velika porota optužila je u srijedu DeLaya za kriminalno udruživanje radi ilegalnog korištenja korporacijskih donacija na izborima 2002. u Teksasu, što je pomoglo da republikanci preuzmu kontrolu nad parlamentom te savezne države i utvrde premoć u Zastupničkom domu u Washingtonu.

Optužnica je prisilila DeLaya da odstupi s mjesta čelnika republikanske većine u Zastupničkom domu i tako uklonila važnog saveznika predsjednika Busha koji je željeznom voljom uspijevao u tome da Dom provodi predsjednikove zakonodavne inicijative.

Optužba DeLaya "bila je posljednji u nizu skandala i neuspjeha koji su pogodili republikanske čelnike u Kongresu i Bushovu administraciju i preobratili ono što je moglo biti pobjednički krug u tešku političku borbu", piše u četvrtak The New York Times.

Vladajući republikanci, koji imaju većinu u Zastupničkom domu i Senatu Kongresa i s predsjednikom Bushom u Bijeloj kući drže i izvršnu vlast, suočeni su s problemima na gotovo svim frontama.

Vođa republikanske većine u Senatu Bill Frist je također pod istragom zbog prodaje dionica obiteljske medicinske tvrtke samo mjesec dana prije nego je njihova vrijednost pala te se sumnja da je dobio nedopuštene privilegirane informacije.

Bushova administracija se bori s kritikama zbog sporog reagiranja na uragan Katrinu, kroničnim problemima u Iraku te rastućim cijenama benzina.

"Kada spojite Irak, Katrinu, DeLaya u Zastupničkom domu, Frista u Senatu, izgleda da je 10 godina dugo vrijeme za jednu stranku da bude na vlasti", rekao je Joe Gaylord, republikanski konzultant.

Prije 11 godina republikanci su preuzeli kontrolu nad Kongresom, nakon 40-ogodišnje vladavine demokrata u Zastupničkom domu, predstavljajući se kao reformatori koji hoće zamijeniti korumpiranu Demokratsku stranku. Sada demokrati napadaju republikance kao korumpiranu stranku koja se ne brine za probleme običnih Amerikanaca.

Optužnica DeLay mogla bi dalje ugroziti potporu javnosti Kongresu koja je i prije toga bila niska. Prema istraživanju Pew Research Centera iz sredine rujna, samo 36 posto Amerikanaca podržavalo je način na koji republikanski čelnici vode Kongres.

DeLayova optužnica, za koju republikanci tvrde da je politički motiviran progon teksaškog tužitelja, inače demokrata, ugrožava izglede republikanaca na kongresnim izborima 2006., ocjenjuje The Washington Post.

Predsjednik Bush je ranije mogao osigurati političku pomoć pojedinim republikancima upletenim u skandale, ali sa sadašnjom potporom javnosti, koja se kreće blizu niskih 40 posto, može malo učiniti za jačanje ugleda svoje stranke.

S uklanjanjem DeLaya moguće je jačanje rasula u redovima republikanaca. "Tom deLay je bio kao Tito u Jugoslaviji", rekao je James Thurbet, profesor s Američkog sveučilišta.

"Vladao je strahom, a također i mogućnošću da nagradi ljude. Sada, bez DeLaya, Zastupnički dom će biti balkaniziran", dodao je on.

Hoće li demokrati moći iskoristiti probleme republikanaca drugo je pitanje, ocjenjuje NYT, imajući na umu njihov kronični problem okupljanja oko jasne političke poruke.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙