FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

ZAGREB, 29. rujna 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 12,30sati.
ZAGREB, 29. rujna 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 12,30 sati.

ZAGREB - Zastupnici HDZ-a danas su u Hrvatskom saboru ustrajali u tvrdnji da izvješća nadležnih državnih tijela o postupanju po rezultatima revizije pretvorbe i privatizacije ukazuju da ne stoje oporbene katastrofične ocjene o privatizaciji kao organiziranoj pljački. U nastavku rasprave o izvješćima HFP-a, Državnog odvjetništva i drugih nadležnih tijela o učinjenom po pitanju utvrđenih nezakonitosti i nepravilnosti u privatizaciji, HDZ-ovci su tvrdili da je u privatizaciji 1990-ih bilo "devijantnih ponašanja", ali ne toliko koliko se to htjelo prikazati u javnosti. Oporbeni su zastupnici, kažu, zaprepašteni HDZ-ovim relativiziranjem štete koju je privatizacija nanijela građanima i državi, opetujući ranije tvrdnje o privatizaciji kao osmišljenoj i organiziranoj pljački.

ZAGREB - Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić primio je danas izaslanstvo Ministarstva unutarnjih poslova,, predvođeno ministrom Ivicom Kirinom, priopćeno je iz Ureda Predsjednika Republike. Čestitajući Dan policije, predsjednik je istaknuo da ni jedna država ne može funkcionirati bez efikasne policije. Zahvalivši Predsjedniku Republike na prijamu, ministar unutarnjih poslova Ivica Kirin naglasio je kako je "hrvatska policija spremna odraditi sve svoje zadaće", te je zamolio Predsjednika za potporu pri dobivanju financijskih sredstava kako bi što efikasnije i u što kraćem vremenu rješavali najteže slučajeve.

ZAGREB - U povodu današnjeg Svjetskog dana pomorstva koji se pod okriljem Međunarodne pomorske organizacije (IMO) ove godine obilježava pod krilaticom "Međunarodno pomorsko brodarstvo - nositelj svjetske trgovine" ministar mora, turizma, prometa i razvitka, Božidar Kalmeta poručio je da su, donošenjem modernog Pomorskog zakonika ispunjeni uvjeti i stvorene pretpostavke da oni hrvatski brodari koji još nisu vrate brodove pod hrvatsku zastavu. Kako je danas priopćeno iz Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka ministar Kalmeta sa zadovoljstvom ističe da je današnje stanje u pomorstvu daleko od onog 90-ih, kada su naši brodari zbog ratnog rizika svoje brodove u međunarodnoj plovidbi upisivali u strane upisnike. Bio je to tada jedini način da hrvatski brodari očuvaju svoju flotu. No, ta vremena su iza nas, ocjenjuje Kalmeta.

ZADAR - Ministar znanosti, obrazovanja i športa dr. Dragan Primorac za jučerašnjeg posjeta Sveučilištu u Zadru, u povodu požara u zgradi bivšega Studentskog doma, dogovorio se da se odmah obave najnužniji radovi radi zaštite od mogućih posljedica urušavanja krova te da će se ispitati mogućnosti obnove čitave zgrade, izvijestilo je danas Sveučilište u Zadru. Na sastanku ministra Primorca s rektorom Sveučilišta dr. Damirom Magašem i zadarskim županom Ivom Grbićem je dogovoreno da se odmah obave najnužniji radovi radi zaštite od mogućih posljedica urušavanja krova i slično te procijeni mogućnost početka obnove čitave zgrade, u skladu sa zakonskim odredbama koje omogućuju i izravnu pogodbu s izvođačem radova u takvim slučajevima, navodi se u priopćenju.

Donosimo i ispravak vijesti objavljene u SKV: Hrvatska u 9,30 sati. U prvoj rečenici treba pisati brodarstvo umjesto bratstvo. Vijest ispravno glasi:

ZAGREB - "Međunarodna pomorska organizacija (International Maritme Organization - IMO) danas, 29. rujna, na blagdana sv. Mihovila, obilježava Svjetski dan pomorstva, a tema ovogodišnjeg je "Međunarodno brodarstvo - nositelj svjetske trgovine." Ta je tema izabrana da bi se naglasila uloga brodarstva u međunarodnoj ekonomiji i njegov doprinos kao najučinkovitijeg, sigurnog i ekološkog transporta robe, priopćio je, u povodu Svjetskog dana pomorstva, Sindikat pomoraca Hrvatske. Prema podacima iz Udruge hrvatskih poslodavaca - brodara u međunarodnoj plovidbi "Mare Nostrum", u Hrvatskoj je potkraj prošle godine bilo 14 brodara koji imaju ukupno 184 broda. U sindikatu procjenjuju da u Hrvatskoj ima oko 27.000 pomoraca te da je, u odnosu na svakog zaposlenog na brodu, na kopnu na poslovima u vezi s brodarstvom zaposleno još desetak osoba, što ukazuje da veliki broj Hrvata živi od pomorstva. Sindikat pomoraca Hrvatske upozorava kako se posljednjih godina smanjuje zanimanje za pomoračka zanimanja te da je u hrvatskim pomorskim školama sve manje učenika.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙