FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 29. rujna 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12,30sati.
ZAGREB, 29. rujna 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12,30 sati.

BRUXELLES - Veleposlanici EU ponovno se u četvrtak, na sastanku Odbora stalnih predstavnika (COREPER), nisu uspjeli dogovoriti o pregovaračkom okviru za Tursku s kojom bi pregovori trebali početi u ponedjeljak, te je predsjedavajuća zemlja EU Velika Britanija morala za nedjelju sazvati izvanredni sastanak Vijeća ministara, saznaje se iz diplomatskih izvora u Bruxellesu. "Nažalost, danas nije bilo moguće postići dogovor na razini veleposlanika. Napori će se nastaviti, uključujući i na ministarskoj razini", rekao je glasnogovornik britanskog predsjedništva. Dodao je da će se ministri morati sastati u nedjelju navečer. Austrijsko stajalište blokiralo je dogovor Dvadesetpetorice, budući da se Beč i dalje zalaže za privilegirano partnerstvo kao alternativu punopravnom članstvu Turske.

ZAGREB - Nekoliko dana prije najavljenoga početka pregovora s Turskom, britansko predsjedništvo iza kulisa pokušava trgovati turskim pitanjem s Austrijom zbog činjenice da se Beč protivi početku pregovora s Turskom ako se ne počnu i pregovori s Hrvatskom, piše francuski list Le Figaro. Spreman na sve kako bi ublažio stajalište Beča, London trguje s datumom pregovora s Hrvatskom, piše Le Figaro, dodajući da je trgovina dvije prijestolnice dostigla vrhunac iako Austrija nije nikad službeno vezala dva pitanja. "Ne bismo nikako razumjeli da se s Turskom počnu pregovori u ponedjeljak a ne i s Hrvatskom", kaže jedan bečki diplomat za list. "S europske strane nema službenih izjava, ništa se ne kaže, ali svi su dobro razumjeli da su tursko i hrvatsko pitanje više nego ikad vezani", priznaje jedan bruxelleski diplomat.

ZAGREB - Austrijski kancelar Wolfgang Schuessel rekao je kako je u najboljem interesu Europe odmah započeti pregovore s Hrvatskom te je osudio "dvostruka mjerila" koje Europska unija ima prema Zagrebu, piše u četvrtak list Financial Times. "Ako vjerujemo Turskoj da će i dalje ostvarivati napredak, trebali bismo vjerovati i Hrvatskoj. Europi je u interesu da odmah počne pregovore s Hrvatskom", rekao je Schuessel u razgovoru za Financial Times, osudivši dvostruka mjerila EU u pogledu Hrvatske, s kojom su pregovori odgođeni zbog pitanja suradnje s Haškim sudom. "Nije pravedno ostaviti Hrvatsku u vječnoj čekaonici", rekao je Schuessel. "Ne razumijem tu logiku." Schuessel je u razgovoru za britanski list zatražio od Europske unije da odustane od zamisli da pregovori s Turskom budu usmjereni isključivo na punopravno članstvo.

KABUL - UN je u četvrtak objavio da ograničava kretanje svog osoblja u Kabulu, nakon što je u samoubilačkom napadu u srijedu na vojni obučni centar ubijeno najmanje 10 ljudi. Odgovornost za taj napad su preuzeli talibani, poručivši da još 45 boraca čeka naredbu za izvršenjem samoubilačkih napada. "Dok traje procjena stanja na terenu, osoblje ima ograničeno kretanje", rekao je glasnogovornik UN-a Adrian Edwards. U napadu u srijedu na obučni centar, kojeg su uspostavile američke snage, bombaš samoubojica se u uniformi pukovnika motorom zabio u konvoj autobusa s afganistanskim vojnicima.

SARAJEVO - Bosna i Hercegovina desetu obljetnicu potpisivanja Daytonskog sporazuma dočekuje u političkoj krizi koja se najviše osjeća u funkcioniranju Vijeća ministara jer ono već mjesecima nije u stanju donositi odluke, tvrde ovih dana bosanskohercegovački mediji i stranački dužnosnici. Novi val krize potaknula je odluka političkih stranaka iz Republike Srpske da odbiju reformu policije nakon čega je Visoki predstavnik za BiH Paddy Ashdown nametnuo niz kaznenih mjera Srpskoj demokratskoj stranci (SDS) smatrajući je izravno odgovornom za tu opstrukciju. Vrh SDS-a je zaključio da stranka ne može više funkcionirati te je najavio napuštanje vladajućih koalicija na državnoj i entitetskoj razini ne osude li njihovi koalicijski partneri ovakvo ponašanje Ureda Visokog predstavnika.

BEOGRAD - Bivši ministar pravosuđa u Vladi Srbije Vladan Batić zadržan je u srijedu nešto prije ponoći u pritvoru zbog sumnje da je 7. lipnja 2003. godine pustio iz pritvora Nenada Jovanovića, člana kruševačke zločinačke skupine koji je uhićen za vrijeme policijske akcije "Sablja", provedene nakon ubojstva premijera Zorana Đinđića. Milan St. Protić, dužnosnik Demokršćanske stranke Srbije (DHSS), čiji je Batić predsjednik, izjavio je da je posve jasno da je Batićevo uhićenje politički motivirano te da je ono uslijedilo nakon njegova javnog iznošenja ozbiljnih optužbi za korupciju i kriminal na račun dužnosnika sadašnje vlasti u Srbiji.

BEITUNIA - Tisuće Palestinaca glasovale su u četvrtak na lokalnim izborima koje mnogi vide kao test političke snage Hamasa na predstojećim parlamentarnim izborima u siječnju. Treća faza lokalnih izbora za više od tisuću vijećničkih mjesta na okupiranoj Zapadnoj obali ujedno je i prvo izjašnjavanje Palestinaca nakon povlačenja izraelske vojske u Pojasu Gaze, nakon 38 godina okupacije. Birališta čuvaju policijske snage. Pokret Fatah predsjednika Mahmuda Abasa, ima velikog suparnika u Hamasu. Ta je skupina poznata po humanitarnoj mreži, u njoj nema korupcije a samoubilačkim je napadima tijekom petogodišnje borbe s Izraelom još dodatno osvojila srca mnogih Palestinaca.

TEL-AVIV - Izraelski premijer Ariel Sharon isključio je u četvrtak mogućnost jednostranog povlačenja sa Zapadne obale, sličnog povlačenju iz pojasa Gaze, naglasivši da su aktualne jedino mirovne smjernice, međunarodni mirovni plan. "Ne namjeravamo razmatrati neki drugi plan osim mirovnih smjernica, suprotno glasinama od srijede", rekao je Sharon u govoru pred poslovnim ljudima Tel-Aviva. Premijer je aludirao na izjave svog strateškog savjetnika Eyala Arada koji je spomenuo moguća izraelska povlačenja sa Zapadne obale.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙