FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europski zastupnici za početak hrvatskih pregovora

STRASBOURG, 28. rujna 2005. (Hina) - Zastupnici u Europskom parlamentu(EP), neovisno o političkoj opciji kojoj pripadaju, i u srijedu suiskazivali potporu početku pregovora EU-a s Hrvatskom, osobitoističući nepravdu s obzirom na vjerojatni početak pristupnih pregovoras Turskom idućeg tjedna.
STRASBOURG, 28. rujna 2005. (Hina) - Zastupnici u Europskom parlamentu (EP), neovisno o političkoj opciji kojoj pripadaju, i u srijedu su iskazivali potporu početku pregovora EU-a s Hrvatskom, osobito ističući nepravdu s obzirom na vjerojatni početak pristupnih pregovora s Turskom idućeg tjedna.

Predsjednik najveće parlamentarne frakcije EP-a Europske pučke stranke, Hans-Gert Poettering tijekom plenarne rasprave o Turskoj istaknuo je zahtjev da britansko predsjedništvo primijeni iste kriterije prema Hrvatskoj i Turskoj.

"Hrvatska ima samo jedan problem, a pred Turskom je još mnogo toga što mora dovesti u red", rekao je Poettering za govornicom EP-a.

"Pregovori s Hrvatskom i Turskom trebaju početi istodobno, jer bi to bio jasan znak da EU ne suprotstavlja te dvije zemlje jednu drugoj", za istom je govornicom na plenarnoj sjednici rekao Hannes Swoboda, pripadnik druge najveće frakcije europskih socijalista i izvjestitelj EP-a za Hrvatsku.

Michael Gahler iz Europske pučke stranke dao je izjavu za novinare u kojoj je bio vrlo kritičan prema politici dvostrukih mjerila EU.

"Smatram da bi se isti standardi morali primjenjivati na sve zemlje kandidate glede početka pregovora. U situaciji u kojoj ove godine u Turskoj imamo 1200 slučajeva mučenja, da o drugim kršenjima ljudskih prava ne govorim, mislim da bi bilo nepošteno početi pregovore s Turskom", rekao je Gahler i odmah dodao: "Nepravedno je u slučaju Turske praviti se da su ispunjeni politički kriteriji, a onemogućavati Hrvatsku u početku pregovora zbog jedne jedine osobe, generala Gotovine, u čijem slučaju hrvatska Vlada, siguran sam, čini sve što može da ga uhiti i kod kojega nitko ne može dokazati da je u Hrvatskoj".

Gahler je ocijenio kako držanje cijele zemlje taocem samo jedne osobe pokazuje veliku pristranost sa strane EU-a koja nije prihvatljiva i ustvrdio kako se "moramo u ponedjeljak pobrinuti da donesemo odluku da počnu i pregovori s Hrvatskom".

Zastupnik pučana nije štedio ni glavnu tužiteljicu Haškog suda (ICTY) Carlu del Ponte.

"Tko je ona? Nije građanka EU-a, nije sudac, ona je samo tužiteljica. Nitko ne može biti sudac i tužitelj u istoj osobi, a ako se oni koji odlučuju - vlade Dvadesetpetorice - skrivaju iza nje i donose odluku u njezinu korist, ona de facto postaje i sudac", kazao je Gahler.

Slovenski zastupnik Miha Brejc, za razliku od stajališta svog kolege Jelka Kacina iz demokratske stranke premijera Janeza Janše, uoči glasovanja u Parlamentu o rezoluciji o Turskoj najavio je kako će glasovati protiv nje, jer bi otvaranje pregovora s Turskom bilo nepravedno prema zemljama koje su u EU ušle prošle godine i onima koje čekaju pred vratima.

"Ne smijemo početi primjenjivati dvostruka mjerila, jer ako to učinimo, više nema povratka. A ja u takvoj politici ne želim sudjelovati", rekao je Brejc u izjavi za novinare.

Rezolucija kojom se daje zeleno svjetlo za početak pristupnih pregovora s Turskom u EP-u u srijedu je usvojena, ali su eurozastupnici zbog situacije s Ciprom odbili glasovati o Protokolu o proširenju carinske unije između EU-a i Turske na deset novih članica Unije.

Hrvatska ne želi da se Europa dijeli oko nje, već želi da suglasjem svih 25 članica EU-a i političkih frakcija u EP-u dobije potporu za početak pregovora o punopravnom članstvu u Uniji, rekao je hrvatski premijer Ivo Sanader u srijedu u Strasbourgu.

U izjavi za hrvatske novinare drugog dana posjeta Europskom parlamentu nakon sastanaka s Martinom Schultzom - čelnikom europskih socijaldemokrata, druge najjače parlamentarne frakcije u EP-u - i Hannesom Swobodom, pripadnikom iste frakcije i izvjestiteljem EP-a za Hrvatsku, Sanader je rekao kako je u svim dosadašnjim susretima naišao na punu potporu hrvatskim težnjama, s tim što su svi sugovornici istaknuli važnost predstojećeg izviješća glavne haške tužiteljice Carle del Ponte i Radne skupine.

"Hrvatska je iznad stranačkih podjela i u Hrvatskom saboru, ali i u EP-u, i važno nam je u ovom trenutku da se eurozastupnici ne dijele po pitanju Hrvatske", rekao je Sanader, uz napomenu kako je njegova odluka da razgovara sa svim parlamentarnim frakcijama pozdravljena u najvišoj europskoj zakonodavnoj instituciji.

Hrvatski premijer ocijenio je važnim svoj dolazak u Strasbourg i upoznavanje iz prve ruke zastupnika različitih europskih političkih opcija sa stanjem u Hrvatskoj.

Premijer je novinare izvijestio kako je Schultza pozvao u Hrvatsku, što je on prihvatio, a za petak je najavio i dolazak u Zagreb Hannesa Swobode.

Predsjednik Vlade RH odbacio je špekulacije koje su se u nekim medijima pojavile u vezi s mogućnosti trgovine unutar Unije glede početka pregovora s Turskom odnosno Hrvatskom.

"Svaku se zemlju ocjenjuje prema individualnim postignućima i siguran sam da će lideri zemalja članica znati ocijeniti što je hrvatska Vlada postigla u ispunjavanju Akcijskog plana kao zadnjeg preduvjeta za početak pregovora", kazao je Sanader.

Prije odlaska za Zagreb predsjednik hrvatske Vlade tijekom poslijepodneva će se sastati s povjerenikom EU-a za proširenje Ollijem Rehnom, predsjednikom frakcije Zelenih u EU-u Danielom Cohn-Benditom i glavnim tajnikom VE-a Terryjem Davisom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙