FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 27. rujna 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske
ZAGREB, 27. rujna 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske

DUBROVNIK - U Dubrovniku je održana sjednica Skupštine Dubrovačko-neretvanske županije, prekinuta prošloga ponedjeljka zbog onemogućavanja nesmetanog rada od strane oporbenih vijećnika. Predstavnici oporbe predložili su dvije točke dnevnog reda i to neopozivu ostavku potpredsjednika Županijske skupštine Jadrana Šundrice (HNS) te prijedlog za razrješenje predsjednika Skupštine Nikole Obuljena koji su tijekom sjednice oporbeni vijećnici povukli. Predsjednik Skupštine Obuljen stavio je kao prvu točku na glasovanje ostavku HNS-ova vijećnika Jadrana Šundrice koja je prihvaćena s većinom od 21 glasa. Nakon toga su vijećnici oporbe, njih 20 napustili sjednicu te održali konferenciju za novinare na kojoj je predsjednik Kluba vijećnika SDP-a Ivan Šprlje pozvao premijera Ivu Sanadera da raspiše nove izbore u Dubrovačko-neretvanskoj županiji jer, kazao je, to je jedino rješenje nakon svih ovih vrijeđanja i, kako tvrdi, potkupljivanja.

ZAGREB - Potpredsjednik saborskog Odbora za medije Andrija Hebrang (HDZ) danas je na Odboru, raspravljajući o poslovanju HRT-a u prošloj godini, ocijenio da ta kuća svojim proračunom od oko 1,3 milijarde kuna ne gospodari po zakonskim propisima, a ni kao dobar gospodar. Ukupna je dobit HRT-a, ustvrdio je Hebrang, lani pala za 20 puta, bila je 78 posto manja od plana, a unatoč tome troškovi osoblja povećani su za 25 posto, odnosno bili su sedam posto viši od planiranih. Primjedbe je imao i na podatke o investicijama. Nenad Stazić (SDP) ustvrdio je da se iz takovog stava vidi jasna najava volje parlamentarne većine da ruši poslovno i programsko vijeće HRT-a te se ide na uništavanje sadašnjeg HRT-a i na njegovo stavljanje u vazalni odnos spram vlasti.

ZAGREB - Hrvatski sabor sutra nastavlja 16. sjednicu, a drugi radni tjedan posvetit će temama vezanim za reviziju pretvorbe i privatizacije. Državna revizija analizirala je proces pretvorbe i privatizacije u više od tisuću i pol poduzeća pri čemu su se otkrile velike gospodarske štete i gubitak stotine tisuća radnih mjesta, ali i brojne nezakonitosti i nepravilnosti. Sabor će ovaj tjedan raspraviti i Vladin prijedlog izmjena zakona o reviziji pretvorbe i privatizacije kojim bi se rok za reviziju produljio za još godinu dana. Sabor će sutra raspraviti zakon kojim će se potvrditi ugovor o zajmu za projekt socijalnog i gospodarskog oporavka s Međunarodnom bankom za obnovu i razvoj.

ZAGREB - Na temelju 71 kaznene prijave i 107 izvješća koje je, pod sumnjom da su u pretvorbi i privatizaciji počinjene nezakonite radnje, podnio Državni ured za reviziju, optuženo je tek 18 osoba, a sudovi su donijeli samo četiri presude, stoji u Izvješću o radu Državnog odvjetništva na kaznenim predmetima u vezi s pretvorbom i privatizacijom. Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić Izvješće je danas predstavio saborskom Odboru za pravosuđe, koji ga je primio na znanje i uputio na raspravu u Hrvatski sabor. Bajić je izvijestio da je Državni ured za reviziju 'pregledao' ukupno 1556 subjekata (poduzeća), da su nezakonitosti otkrivene u njih 11,4 posto, a kaznene prijave podignute u 4,6 posto svih revizijom obuhvaćenih subjekata.

ZAGREB - Predsjednik SDP-a Ivica Račan najavio je da će njegova stranka u saborsku proceduru sutra predati dvije interpelacije, kojima će od Vlade zahtjevati nastavak modernizacije Hrvatskih željeznica te zaustavljanje prakse da se pritiscima i političkom trgovinom utječe na rezultate lokalnih izbora. U SDP-u smatraju da se u parlamentu moraju raspraviti postizborni pokušaji osvajanja lokalne vlasti pod svaku cijenu, odnosno pritiscima, ucjenama i trgovinom, koje smatraju "napadom na demokratski politički sustav".

SPLIT - Županijski sud u Splitu poduzeo je sve potrebne mjere za zaštitu svjedoka iz Srbije i Crne Gore u tzv. slučaju Lora, potvrdila je danas potpredsjednica Suda Marica Šćepanović, opovrgnuvši tako izjavu predsjednika nevladine udruge iz Splita Dalmatinskog komiteta za ljudska prava Tončija Majića koji je rekao da svjedocima iz Srbije nije osiguran ni minimum zaštite osobne sigurnosti te da se neće odazvati. To znači da je, zajedno sa slanjem poziva, od Ministarstva zatraženo da se svjedocima osigura zaštita od trenutka prelaska granice, preko dolaženja na raspravu, tijekom rasprave i odlaska s nje, naglasila je potpredsjednica Županijskog suda u Splitu. Splitskom Sudu do danas nije stigao nikakav službeni dopis o tome da se ti svjedoci, koji bi se pred sudom trebali pojaviti 17. listopada, neće odazvati", istaknula je.

SLAVONSKI BROD - Zbog izgubljenog sudskog spora s tvrtkom "Novogradnja", kojoj duguje više od četiri milijuna kuna, Gradu Slavonskom Brodu prijeti blokada računa, a kako bi to značilo zastoj u funkcioniranju gradskih poduzeća i ustanova, gradske vlasti poslale su danas prijedlog Općinskom sudu u Slavonskome Brodu o odgodi ovrhe. U međuvremenu problem se nastoji riješiti postizanjem nagodbe s drugom stranom. Od gradonačelnika Mirka Duspare doznaje se da je prošloga tjedna iz "Raiffeisen banke" stigla obavijest da je račun grada blokiran zbog rješenja o ovrsi koje je, na prijedlog "Novogradnje", donio Općinski sud.

SPLIT - Novi vlasnik "Dalmacijacementa", multinacionalna kompanija Cemex, donijela je odluku o otpuštanju stotinu radnika, potvrđeno je u Upravi Dalmacijacementa u Kaštel Sućurcu. Razlog za ovakvu odluku, kažu u Upravi, nova je poslovna politika kojoj je cilj povećanje proizvodnih kapaciteta i obujma posla uz smanjenje zaposlenih. Predsjednik Hrvatske udruge sindikata Ozren Matijašević rekao je kako se sindikat pokušao izboriti za očuvanje svih radnih mjesta, ali uspio je osigurati samo veći iznos za otpremnine, te dodao da strahuje da se vlasnik Dalmacijacementa neće zaustaviti samo na brojci od stotinu otpuštenih radnika.

SISAK - Skupština Sisačko-moslavačke županije s 27 glasova koalicije SDP-HSS-HNS-LS i SDA, te HSU-a i SDSS-SPH na sjednici u Sisku razriješila i imenovala nova upravna vijeća u pet županijskih ustanova. Na sjednici nisu bili nazočni vijećnici koalicije HDZ-HSLS-DC-DSU, kao i HSP-a, koji od konstituirajuće sjednice u lipnju bojkotiraju njezin rad smatrajući je nelegalnom. Razriješena su i imenovana nova upravna vijeća u sisačkoj Općoj bolnici, Neuropsihijatrijskoj bolnici u Popovači, Gradskim ljekarnama Sisak, Lječilištu Topusko i Zavodu za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije, a kao razlog promjena navedeni su negativni nalazi Državne revizije o poslovanju, te do sada uočene zloporabe ovlasti i položaja, rekla je županica Marina Lovrić.

ZAGREB - U Klinici za dječje bolesti u Klaićevoj do daljnjega su obustavljene sve operacije zbog curenja veće količine vruće vode u operacijskom dijelu bolnice, izvijestio je voditelj operacijskog odjela dr. Zoran Bahtijarević i dodao da razlozi curenja vode još nisu utvrđeni, ali vjerojatno je riječ o pucanju vodovodnih cijevi. Opseg štete još se utvrđuje, a hitni će se pacijenti upućivati u KBC Zagreb - Rebro, o čemu su obaviješteni Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi, zagrebačko Gradsko poglavarstvo, te ostale nadležne ustanove, kao i Ustanova za hitnu medicinsku pomoć.

ZAGREB - Šibenska policija uhitila je jednog od počinitelja dviju pljački poslovnice Splitske banke ovoga ljeta u Šibeniku, a kretanje još dvojice počinitelja pod policijskim je nadzorom, izvijestio je načelnik šibensko-kninske Policijske uprave Branko Peran. Poslovnica Splitske banke u samom središtu Šibenika na glavnom gradskom trgu Poljani opljačkana je ovog ljeta dva puta, u srpnju i kolovozu, a pljačkaši su odnijeli oko 800 tisuća kuna. Pljačke su izvedene na gotovo identičan način u ranim poslijepodnevnim satima, a pljačkaši su vatrenim oružjem zaprijetili službenicama banke da im predaju novac iz blagajne.

ZAGREB - Izložba "Hrvatska novinska fotografija 2004." otvorena je večeras u Galeriji Badrov u Zagrebu. Izloženo je stotinjak fotografija koje je tijekom prošle godine snimilo četrdesetak novinskih fotografa iz gotovo svih hrvatskih redakcija. Muzejska savjetnica Marija Tonković tom je prigodom podsjetila da hrvatska novinska fotografija još uvijek nije "historizirana i obrađena".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙