FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Njemačka uludo potrošila 31 milijardu eura poreznog novca - udruga

BERLIN, 27. rujna 2005. (Hina) - Njemačka udruga poreznih obveznikapredstavila je u Berlinu u utorak redovito izvješće o nepotrebnomtrošenju poreznog novca iz kojega proizlazi da je 2004. gotovo petposto javnih izdataka ili 31 milijarda eura potrošena na besmisleneprojekte.
BERLIN, 27. rujna 2005. (Hina) - Njemačka udruga poreznih obveznika predstavila je u Berlinu u utorak redovito izvješće o nepotrebnom trošenju poreznog novca iz kojega proizlazi da je 2004. gotovo pet posto javnih izdataka ili 31 milijarda eura potrošena na besmislene projekte.

Predsjednik udruge Karl Heinz Daeke je naveo da su u tzv. "Crnoj knjizi" navedeni samo najdrastičniji primjeri trošenja poreznog novca uludo. "Da smo naveli sve primjere svota bi bila još viša", naglasio je Daeke prilikom predstavljanja knjige. On je, kao i prijašnjih godina, zatražio da se i uludo trošenje poreznih sredstava isto tako nađe na popisu kaznenih djela kao i utaja poreza.

U knjizi se navode 104 primjera besmislenog trošenja poreznih sredstava. Kao najdrastičniji primjer navodi se gradnja trase superbrzog vlaka ICE na pravcu Muenchen-Nuernberg. Gradnja te trase duge samo stotinjak kilometara je umjesto planiranih 1,3 milijarde eura dosad progutala 3,6 milijarde. Razlog za to je što se odlučilo za gradnju komplicirane trase preko Ingolstadta koja je zbog mnogih tunela preko jedne milijarde skuplja nego alternativna trasa preko Augsburga. "Trasa preko Ingostadta je 23 minute brža tako da svaka minuta poreznog obveznika stoje 65 milijuna eura", primijetio je Daeke.

Daljnji primjer nepotrebnog trošenja javnih sredstava je i parking zastupništva savezne pokrajine Hessena u Berlinu. Za "najskuplji parking u zemlji", površine od oko 4000 metara četvornih, porezni obveznik je platio oko 9 milijuna eura. Nakon kupnje zemljišta na njemu je, međutim, posađena trava te se "još razmišlja" o budućoj namjeni.

Daeke je također naveo i česte i nepotrebne informativne kampanje socijaldemokratsko-zelene vlade koja je samo za potrebe upoznavanja građana sa svojim reformama 2004. utrošila "nekoliko stotina tisuća eura".

Udruga poreznih obveznika planira ispred mjesta na kojem će se odvijati koalicijski pregovori o sastavu buduće vlade postaviti "sat dugova", koji bi pokazivao trenutna zaduženja Njemačke te tako političare upozorio na to da trebaju započeti s djelovanjem.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙