FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 26. rujna 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti
ZAGREB, 26. rujna 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti

ZAGREB - Ministri unutarnjih poslova i kulture Ivica Kirin i Božo Biškupić potpisali su danas Sporazum o suradnji na zaštiti kulturnih i prirodnih dobara koji za cilj ima zajedničko djelovanje na očuvanju nacionalne kulture i prirodne baštine te sprječavanju njezina ugrožavanja nezakonitim radnjama. Sporazumom se predviđa uvesti bazu podataka o spomenicima kulture i zaštićenim vrstama prirode, uspostaviti sustav kontrole trgovine kulturnim i prirodnim dobrima i provesti osposobljavanje djelatnika policije i carine za prepoznavanje spomenika kulture i zaštićenih vrsta.

SISAK - Odbor za poljoprivredu i šumarstvo Hrvatskog sabora danas je na sjednici u Lovačkoj kući "Brezovici" kod Siska održao tematsku raspravu o prijedlogu novog zakona o lovstvu nakon prvoga čitanja u Hrvatskom saboru. U raspravi je istaknuto da se novim zakonom o lovstvu bolje uredi zaštita divljači u lovištima, tako da se ne smije dogoditi da lovi gdje tko hoće, nego da se točno utvrde područja lovišta i lovna sezona te da se strože kazne prekršitelji tih propisa. Upozoreno je da udjel iz koncesije, koji ostaje lovozakupcu, treba povećati sa 25 na 50 posto, kako bi se lovozakupci poticali na nova ulaganja u uređenje lovišta, jačanje lovnogospodarske osnove, a time i u razvoj uzgoja i prihrane divljači te sve oblike lovnog turizma.

ZAGREB - Nacionalni odbor za sprječavanje trgovanja ljudima prihvatio je danas Nacionalni program za sprječavanje trgovanja djecom od 2005. do 2007. godine. Taj je program obuhvatio i sve standarde međunarodnih dokumenata ratificiranih od strane Republike Hrvatske - Konvencije UN-a o pravima djeteta i Fakultativnog protokola o sprječavanju trgovanja djecom. Od početka godine otkriveno je pet osoba žrtava trgovanja ljudima, od čega su dvoje bili hrvatski državljani. Žrtve trgovanja ljudima bile su četiri žene i jedan muškarac, a dvije su osobe bile maloljetne. Na sjednici Odbora je najavljeno održavanje Međunarodne konferencijena temu: "Zaustavimo trgovanje ljudima" od 18. do 20. listopada ove godine u Cavtatu.

SLAVONSKI BROD - Radnici "Đure Đakovića Montaže" iz Slavonskoga Broda počeli su pripremne radove za gradnju nadvožnjaka preko željezničke pruge Zagreb - Vinkovci na budućoj autocesti A5 od Belog Manastira do Ploča, koja je dio paneuropskog koridora 5c, doznaje se danas od direktora "Montaže" Darka Katića. Taj, jedan od najzahtjevnijih objekata na toj autocesti, nalazi se na dionici Sredanci - Đakovo na području Donjih Andrijevaca u Brodsko-posavskoj županiji. Direktor "Montaže" Katić ističe da će izgradnjom čelične konstrukcije od gotovo 4000 tona poduzeće zaposliti sve svoje pogone do svibnja sljedeće godine.

ŠIBENIK - U ponovljenom sudskom postupku na šibenskom Općinskom sudu sudac Županijskog suda u Splitu Slavko Lozina nepravomoćno je danas osuđen na kaznu od tri mjeseca zatvora uvjetno i jednu godinu kušnje, zbog izazivanja prometne nesreće 18. travnja 2002. u Splitu, u kojoj je Giovani de Michelli Vitturi iz Trogira zadobio teške ozljede. Lozina se, prema navodima optužnice koje su potvrdili i sudski prometni vještaci, osobnim vozilom naglo i na maloj udaljenosti prestrojio iz srednjeg u lijevi kolnički trak, što je uzrokovalo kočenje i izmicanje u lijevo, a zatim zanošenje i prevrtanje osobnog vozila "opel corsa" koje je vozio Giovani de Michelli Vitturi. Za drugo djelo za koje ga je optužnica teretila, da je pobjegao s mjesta nesreće i nije pružio pomoć ozlijeđenome, Slavko Lozina oslobođen je krivnje.

ZADAR - Na Županijskom sudu u Zadru danas je nakon nekoliko odgoda počelo suđenje bivšem vlasniku "Zadarcomerca" Anti Jurjeviću i bivšem vlasniku Glumina banke Marku Marčinku te još petorici njihovih bivših poslovnih partnera, koje optužnica tereti za zlouporabe u gospodarskom poslovanju. U optužnici se navodi kako su Jurjević i Marčinko zaključili ugovor kojim je Glumina banka kreditirala "Zadarcomerc" s 25 milijuna kuna, ali bez osiguranja i mogućnosti naplate. Obveza vraćanja prenesena je na druge tvrtke i sedam djelatnika bivšeg "Zadarcomerca". Optuženi su danas nakon čitanja optužnice izjavili da nisu krivi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙