FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kirin: Razmatraju se nove lokacije za azilante

ZAGREB, 26. rujna 2005. (Hina) - Nakon što je Europska komisija (EK)nedavno raskinula ugovor s MUP-om o gradnji prihvatilišta za azilantejer nije određena lokacija za njegovu izgradnju, ministar unutarnjihposlova Ivica Kirin izjavio je danas da se razmatraju nove lokacije ida MUP ne bježi od svojih obaveza.
ZAGREB, 26. rujna 2005. (Hina) - Nakon što je Europska komisija (EK) nedavno raskinula ugovor s MUP-om o gradnji prihvatilišta za azilante jer nije određena lokacija za njegovu izgradnju, ministar unutarnjih poslova Ivica Kirin izjavio je danas da se razmatraju nove lokacije i da MUP ne bježi od svojih obaveza.

EK je raskinula ugovor s MUP-om o financiranju gradnje prihvatilišta za tražitelje azila zbog nepostojanja lokacije za gradnju, pa se za tu namjenu neće moći iskoristiti 940 tisuća eura iz CARDS programa 2001. Centar se trebao graditi u Stubičkoj Slatini, a od toga se odustalo zbog protivljenja lokalnog stanovništva.

Kirin je rekao da mu je žao što su zbog nerazumijevanja lokalne sredine ukinuta sredstva za gradnju prihvatilišta, no, dodao je da MUP sada ima druge potencijalne lokacije koje će možda puno manje stajati, a i moći će se isfinancirati iz proračun.

Riječ je o četiri potencijalne lokacije, čiji će odabir ovisiti o iznosu kojeg će trebati uložiti i infrastrukturi na tom području, kazao je ministar. Dodao je da će se za tu namjenu izdvojiti novca koliko bude trebalo jer je, kako je rekao, Hrvatska civilizirana zemlja, a na gradnju centra obvezuju je i EU standardi.

Iako nije želio govoriti o iznosu potrebnom za uređenje prihvatilišta, dodao je kako to može biti od pola milijuna kuna, pa do dva ili tri milijuna.

Kirin smatra da ovaj put neće biti protivljenja lokalne sredine. "Onaj tko unaprijed bude protiv morat će prvo meni objasniti zašto", kazao je Kirin, ustvrdivši da prihvatilište lokalnom stanovništvu može donijeti samo korist. Priče po kojima bi azilanti donosili bolesti, ocijenio je glupostima.

O potencijalnim lokacijama budućeg prihvatilišta, nije želio govoriti novinarima. "Poučen dosadašnjim iskustvom odlučio sam da sad ovo što radimo oko novih lokacija MUP zadrži za sebe", kazao je ministar, dodavši da će se s time izaći u javnost tek kad se dođe do finalizacije projekta.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙