FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 17. rujna 2005. (Hina) - Pregled vijesti do 15,30 sati.
ZAGREB, 17. rujna 2005. (Hina) - Pregled vijesti do 15,30 sati.

ZAGREB - Glasnogovornik Ministarstva unutarnjih poslova (MUP) Zlatko Mehun potvrdio je danas da je Europska komisija (EK) raskinula ugovor s MUP-om o financiranju gradnje prihvatilišta za tražitelje azila zbog nepostojanja lokacije za njegovu gradnju, te da se zato neće moći iskoristiti 940.000 eura iz CARDS programa 2001., ali i istaknuo da u tome ne vidi spektakularan problem. Bilo je, naime, predviđeno da Europska komisija omogući sufinanciranje gradnje prihvatilišta za tražitelje azila, ali s obzirom na otpor stanovnika Stubičke Slatine gdje se trebao graditi, procijenilo se da se ne ide u konflikt s lokalnim stanovništvom, rekao je glasnogovornik MUP-a. Podsjetio je kako to nije ništa neobično jer je i u drugim zemljama bilo sličnih situacija prilikom odobravanja određenih CARDS projekata. Potvrdio je da se zasad još traži najpogodnija lokacija, dodavši kako bi se ona mogla skoro odrediti jer je to i jedna od obveza Hrvatske u ostvarivanju pristupa Europskoj uniji.

PRIVLAKA - Predsjednik Vlade Ivo Sanader danas je u nedaleko Privlake na vinkovačkom području obišao postrojbe 3. gardijske oklopno-mehanizirane brigade 3. korpusa HV-a čiji pripadnici rade na čišćenju poljskih kanala za odvod vode. Radovi kod Privlake započeli su prije četiri dana, a povod za čišćenje kanala bile su poplave koje su krajem kolovoza nanijele štetu brojnim kućanstvima i poljoprivrednicima u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Na tim je poslovima angažirano 200-njak pripadnika HV-a koji su do sada od drveća, visokog i niskog raslinja očistili 10 kilometara kanala. Čestitajući pripadnicima HV-a na trudu koji ulažu u čišćenje zapuštene kanalske mreže Sanader je rekao kako se neki kanali nisu čistili i više od 20 godina. Sanader je dodao da će se postrojbe HV-a i ubuduće angažirati u poslovima čišćenja kanala.

ŠIBENIK - Saborski zastupnik Hrvatske stranke prava (HSP) Tonči Tadić izjavio je danas u Šibeniku da se HSP zauzima se za koordiniranu i usklađenu razvojnu strategiju Šibensko-kninske, Zadarske, Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanske županije, te za njihov zajednički nastup prema europskim fondovima. Tiskovnoj konferenciji prethodila je redovita sjednica koordinacije županijskih organizacija HSP-a četiriju dalmatinskih županija, kojoj su nazočila i sva četiri HSP-ova podžupana. Stranačka koordinacija HSP-a u četiri dalmatinske županije zaključila je kako svaka županija mora utvrditi svoju razvojnu strategiju, formirati razvojnu agenciju i euro tim, a potom te aktivnosti koordinirati na razini Dalmacije.

ZAGREB - Policijski službenici Odjela organiziranog kriminaliteta dovršili su kriminalističku obradu nad 32-godišnjim Ivanom Icom Matekovićem zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo teške krađe osobnog automobila marke BMW talijanskog državljanina, rečeno je danas na konferenciji za novinare u Policijskoj upravi zagrebačkoj (PUZ). Osnovano se sumnja da je Mateković u mjestu Melegano u Italiji ukrao BMW 120D talijanskih registracijskih oznaka u vlasništvu 41-godišnjeg talijanskog državljanina te ga prokrijumčario i dovezao na područje Republike Hrvatske. BMW je policija pronašla na parkiralištu u Balokovićevoj ulici u Zapruđu, gdje je Mateković, bježeći pred zakonom iznajmio stan. Protiv osumnjičenog Ivana Matekovića podnesena je kaznena prijava Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu.

ZAGREB - Društvo hrvatskih književnih prevodilaca (DHKP) na svojoj godišnjoj skupštinu razmotrilo je danas djelatnost Društva u proteklih godinu dana, a dodijeljene su i nagrade za najbolje prijevode. Godišnju nagradu Društva hrvatskih književnih prevodilaca za najbolji prijevod proze dobila je Mihaela Vekarić za roman talijanske književnice Marte Morazzoni "Slučaj Courrier" koji je objavljen u biblioteci HIT nakladničke kuće Znanje. Nagradu za najbolji prijevod nefikcionalne proze dobio je Andy Jelčić za "Mimezu" Ericha Auerbacha, koja je objavljena u izdanju Hena coma. Nagradu za životno djelo dobio je kazališni redatelj i književni prevoditelj s francuskog, ruskog i engleskog Vladimir Gerić.

RIJEKA - Malezijska folklorna skupina iz tamošnje pokrajine Johar danas se plesovima, pjesmom i umijećem izrade batika predstavila na riječkom Korzu u sklopu gostovanja u Hrvatskoj. Uz Rijeku, ta će skupina nastupati i u Zagrebu te Varaždinu. Na pozornici u sredini Korza Malezijci su izveli neke od karakterističnih plesova većinskog malajskog naroda ili one drugih nacionalnih skupina.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙