FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Riječki ekopokret - REP protiv Odluke o držanju pasa

RIJEKA,26. rujna 2005.(Hina) - Predstavnici Riječkog ekološkog pokreta(REP) najavili su danas da će u četvrtak, 29. rujna, onemogućitiprovedbu odluke općinskih vlasti iz Matulja, kod Rijeke, na temeljukoje bi jednoj stanovnici naselja Muna trebao biti oduzet veći dio od14 pasa koje drži u svom domu i dvorištu.
RIJEKA,26. rujna 2005.(Hina) - Predstavnici Riječkog ekološkog pokreta (REP) najavili su danas da će u četvrtak, 29. rujna, onemogućiti provedbu odluke općinskih vlasti iz Matulja, kod Rijeke, na temelju koje bi jednoj stanovnici naselja Muna trebao biti oduzet veći dio od 14 pasa koje drži u svom domu i dvorištu.

"Pozivamo građane, pa i predstavnike županijskih vlasti da se zabarikadiraju s nama i psima, u mrežu ulove šintera te da poglavarima Matulja i susjedne Klane jasno ukažu na potrebu osnivanja azila za životinje", izjavio je danas na konferenciji za novinare Mićo Antolović iz REP-a. Dodao je da je konferencija održana u ime svih udruga za prava životinja u Primorsko-goranskoj županiji i Saveza udruga Kvarnera.

Općina Matulji donijela je u studenom 2004. Odluku o držanju pasa i postupanju s neupisanim psima, napuštenim i izgubljenim životinjama. U njoj je navedeno da se u stambenim zgradama s više vlasnika, odnosno najmoprimaca, u stanu može držati jednog psa, odnosno jednu mačku.

Na okućnici obiteljske kuće, u vrtu i sličnom zemljištu nije dopušteno držati više od tri odrasla psa osim uzgajivačnicama pasa i na prostorima koji su za to registrirani. Više od tri psa iznimno je dopušteno držati uz suglasnost veterinarske inspekcije.

Antolović je kazao da udruge već više od 10 godine nastoje naći lokaciju i izgraditi suvremeno sklonište za životinje, ali da ni jedna jedinica lokalne samouprave, iz raznih razloga, ne želi izdati suglasnost za takav objekt.

"Sada nas tjeraju i na sukob s policijom", rekao je dodavši da je REP podnio sudsku tužbu u kojoj traži da se odluka općine Matulji proglasi neustavnom.

Predstavnik Riječkog ekološkog pokreta Mićo Antolović također je istaknuo kako nije utvrđeno da psi uznemiravaju susjede te da općina Matulji ne poštuje privatnost, krši zakone i nanosi štetu ugledu Hrvatske.

K tomu, u REP-u smatraju da je razlog odluke o zakazanom odvođenju pasa i taj što je njihova vlasnica Njemica, a Antolović je ustvrdio kako ju "zlobni pojedinci iz Muna dovode u vezu s događajima iz 1944. kada je njemačka vojska zapalila to mjesto".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙