FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Američka vojska iz Abu Ghraiba pustila 500 zatvorenika

ABU GHRAIB , 26. rujna 2005. (Hina/AP) - Američka vojska oslobodila jeu ponedjeljak iz zatvora Abu Ghraib 500 zatvorenika, u znak dobrevolje i na zahtjev iračke vlade uoči muslimanskog svetog mjesecaramazana, a do kraja tjedna očekuje se puštanje još 500 zatvorenika.
ABU GHRAIB , 26. rujna 2005. (Hina/AP) - Američka vojska oslobodila je u ponedjeljak iz zatvora Abu Ghraib 500 zatvorenika, u znak dobre volje i na zahtjev iračke vlade uoči muslimanskog svetog mjeseca ramazana, a do kraja tjedna očekuje se puštanje još 500 zatvorenika.

To je drugo puštanje na slobodu tako velikog broja zatvorenika iz Abu Graibu nakon što ih je oko tisuću pušteno 24. i 27. kolovoza. Prva skupina oslobođenih prebačena je iz zatvora jutros autobusima iračkog javnog prometa.

Američka je vlada objavila da su pušteni samo oni zatočenici koji nisu počinili teške zločine poput bombaških napada, zlostavljanja, otmica ili ubojstava i koji su priznali svoje zločine te se javno obvezali da će prekinuti s nasiljem te da će "postati dobri građani u demokratskom Iraku".

Ramazan bi trebao početi 4. ili 5. listopada. Promatrači vjeruju da su odluka o puštanju na slobodu 1.000 zatočenika Abu Ghraiba prošli mjesec i današnja akcija, dio vladinih napora da se Iračani uvjere u potrebu izlaska na birališta 15. listopada. Tada se održava referendum na kojem će se morati izjasniti o predloženom ustavu, u kojemu je posebno važno pitanje sunitske manjine. Mnogi suniti strahuju da će ustav dati previše ovlasti šijitima i Kurdima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙