FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tajanstveni leopardi ne razmnažaju se u zoološkim vrtovima

zahvaljujući prirodnoj kamuflaži,noćnom životu i sposobnostima penjanja po drveću samo vrlo rijetkomoglo vidjeti a gotovo uopće ne i promatrati.
CHONBURI, Tajland, 26. rujna 2005. (Hina/dpa) - Leopardi su dugo predstavljali tajnu mačjeg svijeta, jer ih se, iako su rasprostranjeni od Indije do Bornea, zahvaljujući prirodnoj kamuflaži, noćnom životu i sposobnostima penjanja po drveću samo vrlo rijetko moglo vidjeti a gotovo uopće ne i promatrati.

Osim svog neospornog talenta da ostanu nevidljivi, leopardi imaju i neke druge značajke - ubijaju jedno drugo u zatočeništvu a zbog toga se i ne mogu množiti u zatočeništvu.

"Vrlo se teško množe. Zato njihov broj u zoološkim vrtovima u Europi i SAD-u stagnira", izjavio je Rick Passaro šef projekta Očuvanje leoparda.

Naime, kada se u isti kavez stave mužjak i ženka prirodno razmnožavanje postaje opasno jer gotovo u svim slučajevima, mužjak ubije ženku. U prirodi se to ne događa i ženke se uspijevaju očuvati jer su manje i spretnije i pobjegnu na drveće nakon parenja.

Znanstvenici su nakon velikog broja neuspjelih pokušaja sparivanja u zatočeništvu mužjaka i ženki, došli do zaključka da je najbolje spajati leoparde kada su ili još jako mladi ili kad je ženka znatno starija od mužjaka.

Leopardi se nalaze na listi ugroženih vrsta.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙