FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatska dobila još tri spomendana

ZAGREB, 23. rujna 2005. (Hina) - Hrvatska će ubuduće obilježavati trinova spomendana - 25. rujna, kada su 1943. s Hrvatskom sjedinjeniIstra, Rijeka, Zadar i otoci, 15. siječnja, dan kada je 1991. Hrvatskameđunarodno priznata, te 9. siječnja kada je 1919. Međimurje postalodio Hrvatske, odlučio je Hrvatski sabor.
ZAGREB, 23. rujna 2005. (Hina) - Hrvatska će ubuduće obilježavati tri nova spomendana - 25. rujna, kada su 1943. s Hrvatskom sjedinjeni Istra, Rijeka, Zadar i otoci, 15. siječnja, dan kada je 1991. Hrvatska međunarodno priznata, te 9. siječnja kada je 1919. Međimurje postalo dio Hrvatske, odlučio je Hrvatski sabor.

Većina zastupnika podržala je u petak Vladine dopune Zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima kojim su kao novi spomendani propisani 25. rujna i 15. siječnja, a prihvaćenim amandmanom međimurskih zastupnika spomendanom je proglašen i 9. siječnja. Spomendani su, inače, radni dani.

U drugo saborsko čitanje upućeni su Vladini zakonski prijedlozi da se osnuje stalno Državno izborno povjerenstvo i onaj o neposrednom izboru gradonačelnika, načelnika i župana.

S druge strane, nisu prihvaćeni zakonski prijedlozi Kluba HNS/PGS-a o lokalnoj i područnoj samoupravi te o izboru članova predstavničkih tijela, gradonačelnika, načelnika i župana.

Glasovanje o Vladinom prijedlogu izmjena Zakona o lokalnoj i područnoj samoupravi odgođeno je kako bi se Vlada mogla očitovati o nizu podnesenih amandmana.

Umjesto Željka Kurtova Buša (HNS) i Damira Špančića (HDZ) u saborske su klupe sjeli Ivica Maštruko i Vladimir Štengl.

Sabor je završio prvi tjedan jesenskog zasjedanja, a 16. sjednicu nastavit će idući tjedan kada će u središtu pozornosti biti teme vezane uz pretvorbu i privatizaciju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙