FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavnici Komisije " Pravda i mir"" u Lisabonu će izlagati i o odnosu Haaga prema Hrvatskoj

ZAGREB, 23. rujna 2005. (Hina) - Tajnik Komisije "Pravda i mir"službenog tijela Hrvatske biskupske konferencije Željko Tanjićpodnijet će u Lisabonu na skupu istoimenih komisija svih europskihbiskupskih konferencija uvodno izlaganje pod nazivom "Pravda i mir uHrvatskoj i njenom okruženju", a u kojem je i dio o odnosu Hrvatske iHaaškog suda.
ZAGREB, 23. rujna 2005. (Hina) - Tajnik Komisije "Pravda i mir" službenog tijela Hrvatske biskupske konferencije Željko Tanjić podnijet će u Lisabonu na skupu istoimenih komisija svih europskih biskupskih konferencija uvodno izlaganje pod nazivom "Pravda i mir u Hrvatskoj i njenom okruženju", a u kojem je i dio o odnosu Hrvatske i Haaškog suda.

Dvodnevni skup komisija europskih biskupskih konferencija sutra počinje u Lisabonu, a organizatori skupa ponudili su hrvatskim predstavnicima da budu uvodničari i zamolili ih da jedna od tema o kojima će progovoriti bude i problem Haaga.

Profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Željko Tanjić potvrdio je danas Hini da je pripremio izlaganje i da je jedan njegov dio posvetio i dimenziji problema ljudskih prava vezano uz Haag, odnosno na pitanje generala Ante Gotovine.

U pripremljenom izlaganju uz ostalo stoji da zapravo nema dokaza je li general Gotovina zapravo živ ili mrtav. Ipak, cijela se država ucjenjuje 'lovom' na haaškog bjegunca. S onu stranu pitanja osnovanosti optužbe, konkretno protiv generala Gotovine, i što bi se dogodilo kada bi se isti kriteriji primijenili i na britanske, američke talijanske i druge generale u Iraku, teško je povjerovati da 4,5 milijuna ljudi mogu biti blokirani u izboru svoje budućnosti zbog akcija jednog čovjeka, navodi Tanjić u pripremljenom izlaganju i dodaje da je "neprihvatljiva i s aspekta ljudskih prava neodrživa činjenica da jedna europska institucija praktički drži ciijeli narod taocem".

Uz Tanjića na skupu će biti i član Komisije Gordan Črpić, a zajedno će svojim istupima i izlaganjem nastojati potaknuti odgovore na pitanja kakve to institucije gradi Europa danas te da promisli o praksi koju primjenjuje, upravo u slučaju Haga, u kojem se mogu naći samo pripadnici određenih nacija kojima se sudi, a sude im pripadnici nacija kojih pripadnici ne mogu biti podvrgnuti istome sudu.

"Negativne posljedice dvostrukih kriterija zasnovanih na takvoj osnovi neće pogoditi samo male narode i države na prostoru bivše Jugoslavije, već će pogodititi čitavu Europu", zaključuje Tanjić u svom izlaganju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙