FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sa sjednice Vlade

ZAGREB, 22. rujna 2005. (Hina) - Hina- Financijski servis
ZAGREB, 22. rujna 2005. (Hina) - Hina- Financijski servis

Sa sjednice Vlade

Merrill Lynch-RBA savjetnici vlade u nastavku privatizacije Ine- Konzorcij Merill Lynch-Raiffeisen banka bit će financijski savjetnik Vlade u nastavku privatizacije Ine, odlučila je Vlada na sjednici u Slavonskom Brodu. Taj bi konzorcij u roku 60 dana od potpisivanja ugovora pred Vladu trebao izići s prijedlogom detaljnog modela nastavka privatizacije hrvatske naftne kompanije, najavio je potpredsjednik Vlade Damir Polančec, objašnjavajući da je činjenica da je taj konzorcij ponudio najkraće vrijeme za detaljan model bila i jedan od važnijih razloga za njegov izbor. Ponude za konzultanta podnijelo je šest konzorcija, a u uži su krug ušla tri - predloženi Merill Lynch-RBA, te HSBC-Zagrebačka banka-Intercapital i Citibank-CAIB. Najvažniji zadaci financijskog savjetnika su, podsjetio je Polančec, rad na novoj procjeni vrijednosti Ine, te predlaganje najboljeg modela nastavka privatizacije, koja predviđa inicijalnu ponudu 15 posto dionica Ine na burzi. Uz to, financijski savjetnik treba pomoći i u definiranju prodaje pod posebnim uvjetima 7 posto dionica sadašnjim i bivšim zaposlenicima Ine, te prijenos, bez naknade 7 posto dionica u Fond branitelja. Potpredsjednik Polančec članove Vlade detaljno je izvijestio o radu Povjerenstva za nastavak privatizacije Ine, ističući uz ostalo da je među najvažnijim kriterijima za izbor savjetnika bilo međunarodno iskustvo, iskustvo u EU, jugoistočnoj i istočnoj Europi, prvenstveno u inicijalnoj javnoj ponudi i to posebice u naftnom businessu. Naglasio je također da su se ponude ocjenjivale po unaprijed definiranim kriterijima, a u toj je ocjeni tehnički aspekt sudjelovao sa 70 posto, a financijski aspekt ponude sa 30 posto. Svaki od tri ponuđača u užem izboru bio je pozvan i na dodatne prezentacije, a sva tri su, kaže Polančec, nudila i mosni kredit (kojim bi se nadoknadio izostanak prihoda od privatizacije Ine u ovoj godini). Polančec pritom nije htio govoriti o kojem iznosu mosnog kredita je riječ, kazavši tek da je "dovoljan". U prvoj fazi privatizacije 25 posto plus jedna dionica Ine prodana je mađarskom MOL-u koji je to platio 505 milijuna dolara.

Vlada s brodsko-posavskim gospodarstvenicima- Uoči sjednice Vlade u Slavonskom Brodu premijer Ivo Sanader s potpredsjednicima Vlade i nekolicinom ministara susreo se s vodstvom Brodsko-posavske županije, saborskim zastupnicima s toga područja i pedesetak gospodarstvenika. Na početku susreta premijer Sanader je kazao kako žele izravno od gospodarstvenika čuti koje su najveće gospodarske teškoće u toj županiji i kako zajednički ubrzati gospodarski rast. Tajnik Županijske gospodarske komore Krešimir Rudec upozorio je premijera Sanadera da županijsko gospodarstvo zaostaje za državnim prosjekom. Odgovarajući na njegova pitanja, premijer Sanader obećao je punu potporu u osnivanju carinarnice u Slavonskom Brodu, dodavši kako Vlada izrađuje i elaborat o graničnim prijelazima za uvoz neke robe. Tako bi se, ustvrdio je, smanjila nelojalna konkurencija, osobito u uvozu poljoprivrednih proizvoda. Obećana je i potpora bržoj izgradnji brodske luke, a premijer je istaknuo kako će se Vlada zauzeti i za rješenja u nabavi kvalitetne sirovine za drvnoprerađivačku industriju. "Prodajemo trupce u bescijenje, a uvozimo gotove proizvode i to moramo zaustaviti", rekao je premijer Ivo Sanader. Na Vladinu potporu mogu računati i tvrtke "Đure Đakovića", posebno pri sklapanju novih poslova s nekim državnim poduzećima, istaknuto je, među ostalim, na susretu Vlade s gospodarstvenima Brodsko-posavske županije. Dok se održavao taj sastanak, neki su ministri obišli ustanove iz svoga resora. Tako je ministar zdravstva Neven Ljubičić u Općoj bolnici "Dr. Josipa Benčevića" otvorio novouređen prostor za četiri polikliničke ginekološke ambulante i dvije ambulante s jednim previjalištem za kožni odjel, u što je Županija od decentralizirana novca uložila oko 800.000 kuna.

Vlada podržala izgradnju vodoopskrbnog sustava istočne slavonije- Program izgradnje Regionalnog vodoopskrbnog sustava istočne Slavonije koji bi riješio probleme vodoopskrbe u tri slavonske županije, dobio je potporu hrvatske Vlade koja je danas zasjedala u Slavonskome Brodu. Od nadležnih ministarstava Vlada je zatražila pripremu plana sufinanciranja prve faze Programa vrijednog 397 milijuna kuna, a planiran je za razdoblje 2006. do 2010. godine. Izgradnja tog sustava izuzetno je bitna za područje u kojem tek oko 62 posto stanovništva dobiva vodu iz javnog vodovoda, a svega 19 posto ima zdravstveno ispravnu vodu za piće, istaknuto je na sjednici. Dva milijuna kuna Vlada je izdvojila na ime jednokratne pomoći za stradale u nevremenu koje je nedavno pogodilo Brodsko-posavsku županiju. Zakupnike državnog poljoprivrednog zemljišta u toj, ali i svim drugim županijama koje su pogodile poplave i prepolovile im prinose, oslobodila je plaćanja zakupnine u dijelu koji pripada državi, dakle 25 posto iznosa, te pozvala županije i gradove, odnosno općine da slijede njezin primjer. Vlada je u Brodu donijela i nekoliko odluka važnih za lokalno gospodarstvo. Podržala je sklapanje ugovora između Hrvatskih željeznica i holdinga "Đuro Đaković" o proizvodnji 300 novih teretnih vagona koji bi trebali biti isporučeni u idućoj, u 2007. te u 2008. godinu - model financiranja u idućih mjesec dana trebaju dogovoriti resorna ministarstva, HŽ i holding Đaković. "Đuri Đakoviću" povjerit će se i proizvodnja borbenog oklopnog vozila pješaštva za Oružane snage RH - Vlada je, naime, odobrila da se opremanje Oružanih snaga RH tim vozilom izuzme od javnog natječaja i povjeri spomenutoj tvrtki. Nadležna tijela Vlada je zaključkom obvezala da utvrde mogućnost da u idućoj godini počne izgradnja prve faze južne obilaznice Nove Gradiške i spojne ceste Slavonskoga Broda. Odlučila je i da će se dogradnja i opremanje poliklinike brodske bolnice "Josip Benčević" financirati iz decentraliziranih sredstava brodske županije i to sa po tri milijuna kuna od 2006. do 2008.

Vlada: sufinanciranje otkupa mandarina i jabuka - Sa 12 milijuna kuna država će sufinancirati troškove otkupa i skladištenja mandarina te jabuka prve klase, odlučila je hrvatska Vlada na današnjoj sjednici u Slavonskom Brodu. Otkupljivačima, za koje će se pripremiti pozivni natječaj, država je svaki otkupljeni kilogram spremna sufinancirati sa 40 lipa, pod uvjetom da za prvoklasne jabuke i mandarine ponude minimalno 2,20 kuna po kilogramu. Po procjenama Ministarstva poljoprivrede ove će se godine ubrati oko 12 tisuća tona mandarina i 40 tisuća tona jabuka, od čega 18 tisuća tona prvoklasnih. Vlada je utvrdila formulu za utvrđivanje ciljne cijeni utovljene junadi želeći njome osigurati uvjete za praćenje cijena utovljene junadi u zemljama EU i smanjiti uvoz goveđeg mesa. Udrugama za zaštitu potrošača, njih sedam, nepovratno je odobrila ukupno sto tisuća kuna za programe preventivne zaštite potrošača, a još desetak udruga od države će ukupno dobiti 200 tisuća kuna za pokriće troškova stručnih savjetovanja, skupova, radionica i sl.

Vlada: dobri trendovi u području državnih potpora- Državne potpore u prošloj su godini iznosile 6,1 milijardu kuna, što je 3,8 posto manje nego 2003., a smanjen je i udio tih potpora u BDP-u s 3,3 posto na 2,9 posto, istaknula je ravnateljica Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja Olgica Spevec na današnjoj sjednici Vlade u Slavonskom Brodu. Nismo tako loši kako se često želi prikazati, istaknula je Spevec, naglašavajući i kako je u prošloj godini zabilježen i pozitivan trend rasta horizontalnih potpora (namijenjenih svim subjektima za istraživanje i razvoj, malo i srednje poduzetništvo i sl.). Iako je dvije godine koliko Agencija prati državne potpore malo za dalekosežne zaključke, trendovi su dobri i bilo bi dobro da se nastave i dalje, zaključila je Spevec koja je Vladu izvijestila o radu Agencije i državnim potporama u 2004. Za provedbu Nacionalne strategije suzbijanja zlouporabe opojnih droga u prošloj je godini izdvojeno 54,16 milijuna kuna, izvijestila je pak potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor. Registriranih ovisnika je 20.162, a Kosor podsjeća da stručnjaci procjenjuju da je ukupan broj za dva, tri puta veći od broja registriranih. Prošle se godine liječilo više od 5700 ovisnika, a prosječna dob prvog uzimanja narkotika je 16 godina. Posljednjih godina povećava se broj umrlih čija se smrt povezuje s ovisnošću, podatci govore o 108 njih umrlih u prošloj godini, istaknula je Kosor. Vladinu potporu dobile su i mjere vezane za nastavak reforme pravosuđa, a koje predviđaju i racionalizaciju broja sudova. Hrvatska ima 105 općinskih i gotovo isto toliko prekršajnih sudova, 21 županijski sud, ali to ne jamči građanima i brzo suđenje, kazala je ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt. Tako je u nastavku reforme predviđeno sve prekršajne sudove pripojiti općinskim sudovima i pokrenuti spajanje općinskih sudova, broj županijskih sudova smanjiti na 10 ili manje, zatvoriti nedavno otvorene sudove koji još nemaju osoblje, itd. Strategija reforme pravosuđa predviđa i mjere vezane za rješavanje zaostataka, uvođenje besplatnih pravnih savjeta, alternativnih rješavanja sporova, itd. Vlada je danas odlučila i kupiti 84 stana za zbrinjavanje stradalnika Domovinskog rata, što će koštati oko 35 milijuna kuna. Najviše stanova, 55 bit će kupljeno u Varaždinu, 10 u Slavonskom Brodu, osam u Sinju, šest u Jastrebarskom, tri u Čačincima i dva u Valpovu.

Vlada: imenovanja i razrješenja- Vlada je danas na osobni zahtjev razriješila Ivu Afrića dužnosti pomoćnika ministra zdravstva i socijalne skrbi. Ravnateljem Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata Vlada je, nakon javnog natječaja, imenovala dosadašnjeg privremenog ravnatelja Antu Nazora. Na zatvorenom dijelu sjednice u Slavonskom Brodu Vlada je članom Uprave društva Autocesta Rijeka-Zagreb imenovala Zlatka Korpara.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙