FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zagreb: Ciklus belgijskoga filma

ZAGREB, 22. rujna 2005. (Hina) - Ciklus belgijskih filmova bit ćeprikazan od 27. rujna do 3. listopada u sklopu filmskoga programa uzagrebačkom kinu "Tuškanac", izvijestio je danas Hrvatski filmskisavez (HFS).
ZAGREB, 22. rujna 2005. (Hina) - Ciklus belgijskih filmova bit će prikazan od 27. rujna do 3. listopada u sklopu filmskoga programa u zagrebačkom kinu "Tuškanac", izvijestio je danas Hrvatski filmski savez (HFS).

Prvu večer se prikazuje cjelovečernji igrani film "Farinelli" redatelja Gerarda Corbiaua, koji je 1995. nagrađen Zlatnim globusom kao najbolji neamerički film. U sljedećih desetak dana bit će prikazano još devet filmova, snimljenih od 1965. do 2004.

Belgijska je kinematografija nedvojbeno jedna od manje poznatih europskih kinematografija. Dok su se neke joj slične "male kinematografije" odavno proslavile, primjerice Hrvatska s crtanim filmom, Belgija, jedna najnaprednijih zemalja u svijetu, to je nakon 110-godišnje filmske tradicije doživjela tek prije nekoliko mjeseci, kad je "Dijete", film braće Dardenne, osvojio Grand Prix na festivalu u Cannesu, navodi HFS.

Ciklus je prilika da se na velikom platnu vide izvanredna ostvarenja belgijske kinematografije - od filmova kultnog redatelja Andrea Delvauxa do ponajboljega redateljskog dvojca današnjice braće Dardenne.

Ulaz na projekcije je besplatan i svi su filmovi prevedeni. Program su ostvarili Hrvatski filmski savez i Veleposlanstvo Kraljevine Belgije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙