FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Boja koja će se mijenjati u sumrak i u magli

STUTTGART, 21. rujna 2005. (Hina/DPA) - Njemački znanstvenicipokušavaju proizvesti automobilsku boju koja se može mijenjati,sjajiti u crvenoj nijansi ili nekoj drugoj svjetlijoj nijansi u sumrakili u magli.
STUTTGART, 21. rujna 2005. (Hina/DPA) - Njemački znanstvenici pokušavaju proizvesti automobilsku boju koja se može mijenjati, sjajiti u crvenoj nijansi ili nekoj drugoj svjetlijoj nijansi u sumrak ili u magli.

No kako ističu bit će potrebno još 10 do 15 godina prije nego se kameleonska boja pojavi na automobilima za uobičajenu upotrebu, izjavio je Philipp Oechsner, izvršni šef instituta FPL za istraživanje o bojama u Stuttgartu.

"Automobil postaje sigurniji ako je vidljiviji kada je svjetlost slabija ili na određenoj temperaturi", objasnio je Peter Becker, koji vodi njemačku industriju boje VdL.

"Namjera naših znanstvenika je da boje proizvedene u Njemačkoj postanu konkuretne u svijetu", dodao je.

Prilagodljiva boja samo je jedna od visokotehnoloških ideja koje najavljuje njemačka industrija boja i njezin institut koji na godinu zaradi 5,5 milijardi dolara.

Becker tvrdi da su prošli dani kada je boja bila samo ukras i zaštita od hrđe.

Druga je ideja zaštiti automobile, brodove ili zrakoplove bojom koja ima površinu kao brusni papir poput kože morskih pasa.

Istraživanja su pokazala da morski pas bolje klizi kroz vodu zahvaljujući takvoj koži i da bi životinje koje bi imale takvu kožu bile aerodinamičnije od onih glatke kože. To budi nadu da bi automobili s "grubljim pokrovom" trebali manje energije te da bi se tako moglo uštedjeti na gorivu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙