FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

ZAGREB, 21. rujna 2005. (Hina) - Pregled vijesti do 12,30 sati.
ZAGREB, 21. rujna 2005. (Hina) - Pregled vijesti do 12,30 sati.

ZAGREB - Hrvatski sabor počeo je jutros 16. sjednicu, a time i svoje redovito jesensko zasjedanje nakon dvomjesečne ljetne stanke. Na dnevnom redu sjednice je 50-ak točaka, a zastupnici će, kako je planirano, u sabornici provesti tri radna tjedna. U prvom tjednu će raspraviti paket zakona koji će omogućiti da građani na slijedećim lokalnim izborima izravno biraju svoje općinske načelnike, gradonačelnike i župane.

ZAGREB - Hrvatska je u proteklih deset godina za proces obnove utrošila oko 25 milijardi kuna, a Vlada će i dalje u obnovu područja od posebne državne skrbi ulagati znatna sredstva, izjavio je danas ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta u Hrvatskom saboru. Kalmeta je u saborskom "aktualnom prijepodnevu" izvijestio da je država od 1995. do danas samo u obnovu kuća na ratom zahvaćenom području uložila oko 15 milijardi kuna, tim je novcem obnovljeno više od 130 tisuća kuća, a HEP je za ta područja izdvojio oko 640 milijuna eura. Njegovo će ministarstvo, odgovorio je SDSS-ovcu Ratku Gajici, u ovoj godini proces obnove pomoći s 1,5 milijuna kuna, a u pripremi je provedba više projekata.

ZAGREB - Premijer Ivo Sanader u saborskom "aktualnom prijepodnevu" izjavio je da je

ovogodišnja turistička sezona jedna od najboljih u povijesti Hrvatske, te da stopa izvoza raste brže od stope uvoza. U prvih sedam mjeseci ove godine izvoz je rastao po stopi od 12,2 posto, a uvoz po stopi od 8,1 posto, naveo je Sanader izražavajući uvjerenost da će se taj trend nastaviti. Ministar financija Ivan Šuker dodao je da su prihodi od PDV-a u turističkom srpnju i kolovozu, u odnosu na neturistički ožujak i travanj, bili veći za 16 posto, a prihodi od trošarina za gotovo 40 posto - prihodi od trošarina na duhan bili su veći čak 45 posto.

ZAGREB - Zagrebačka policija izvijestila je danas da britansko Veleposlanstvo nije od policije tražilo sigurnosnu provjeru Damira Rovišana koji je osumnjičen da je u ponedjeljak aktivirao ručnu bombu u uredu za pošiljke u Veleposlanstvu. U policiji su rekli da se radi o osobnom motivu jer se 13. rujna trebao pojaviti na izdržavanju 16-mjesečne zatvorske kazne, na koju je pravomoćno osuđen zbog pokušaja razbojstva 1998. godine. Policija je jučer objavila da im je Rovišan priznao da je samoinicijativno u Veleposlanstvo unio eksplozivnu napravu i aktivirao je, pri čemu je lakše ranjen u nogu. No, policija nije rekla je li Rovišan to priznanje dao u prisustvu branitelja. Hoće li Rovišan i pred istražnim sucem priznati kazneno djelo ili će se braniti šutnjom, doznat će se nakon ispitivanja koje je počelo nešto poslije 10 sati u Istražnom centru zagrebačkog Županijskog suda.

RIJEKA - Na području Primorsko-goranske županije evidentirano je 170 većih lokacija neuređenih i nelegalnih odlagališta otpada na kojima se nalazi oko 654.000 prostornih metara otpada, a čija se sanacija procjenjuje na 7,2 milijuna kuna, podaci su iz primorsko-goranske Županijske uprave. U Gorskom kotaru evidentirana su 52 "divlja" odlagališta, na otocima 44, a u priobalju 74 takva odlagališta. Na otocima je utvrđena najveća količina otpada na nelegalnim odlagalištima. Od ukupno 170 lokacija onečišćenja, 54 odlagališta nalaze se u zoni zaštićenog područja prirodne ili kulturne baštine, 64 su u vodozaštitnoj zoni, 63 u blizini vodotoka, a 17 ih je u blizini kupališta.

ZAGREB - Izaslanstvo Hrvatske stranke prava (HSP) i Saveza udruga dragovoljaca Hrvatskih obrambenih snaga (HOS) položilo je danas na Mirogoju vijenac i zapalilo svijeće na grobu bivšeg dopredsjednika HSP-a i načelnika Ratnog stožera HOS-a Ante Paradžika u prigodi četrnaeste obljetnice njegove pogibije. Također, izaslanstvo HSP-a Grada Zagreba-ogranak Sesvete položilo je svijeće i zapalilo svijeće na mjestu njegove pogibije na križanju Zagrebačke i Ulice Branke Krizmanić u Sesvetama. Na današnji dan prije četrnaest godina Ante Paradžik, utemeljitelj i prvi načelnik Ratnog stožera HOS-a - dragovoljačke postrojbe nastale u organizaciji HSP-a 1991., ubijen je u još nerazjašnjenim okolnostima na ulazu u Zagreb u Sesvetama.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙