FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 19. rujna 2005. (Hina) - Pregled vijesti iz zemlje do 4,30sati.
ZAGREB, 19. rujna 2005. (Hina) - Pregled vijesti iz zemlje do 4,30 sati.

ZAGREB - Oko tisuću liječnika iz Hrvatske i inozemstva sudjelovalo je u nedjelju na stručnom skupu "Primjena ACE inhibitora u sprečavanju i liječenju bolesti srca i krvnih žila" koji je održan u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski u povodu Svjetskog dana srca. ACE inhibitori su lijekovi za povišeni krvni tlak ili hipertenziju od čega, po najnovijim epidemiološkim podacima, boluje čak 40 posto odraslog stanovništva u Hrvatskoj, upozoreno je na skupu. Stručnjaci ocjenjuju da je hipertenzija danak suvremenom načinu života. Predsjednik Hrvatskog kardiološkog društva Davor Miličić istaknuo je da smrtnost od kardiovaskularnih bolesti iznosi 53 posto, a glavni razlog tako visokom postotku je nepravodobno liječenje. Ako bi se te bolesti liječile na vrijeme, 90 posto slučajeva bilo bi izliječeno.

ZAGREB - Nakon šest dana sajamskih događanja, u nedjelju navečer je zatvoren 81. Jesenski međunarodni zagrebački velesajam (JMZV). Na izložbenoj površini od 92.000 četvornih metara svoje proizvode i usluge predstavilo je 1.750 izlagača iz 40 zemalja, a Velesajam je ukupno posjetilo oko 100 tisuća posjetitelja.

VINKOVCI - Državnom smotrom izvornog hrvatskog folklora u Vinkovcima su u nedjelju završile 40. Vinkovačke jeseni, manifestacija tradicijske kulture. Na kraju folklornog dijela programa posjetiteljima na Trgu vinkovačkih jeseni obratio se gradonačelnik Mladen Karlić rekavši da su u proteklih 40 godina Vinkovačke jeseni "svojim postojanjem čuvale jedinstvo hrvatskog naroda". Po procjenama organizatora, Grada Vinkovaca i Zajednice kulturno-umjetničkih društava Vukovarsko-srijemske županije, na ovogodišnjim Vinkovačkim jesenima bilo je oko 7.500 sudionika, a održano je 80-tak folklornih, kulturnih, gospodarskih i drugih priredbi.

SPLIT - U Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika u nedjelju je predstavljanjem izložbe "17 u 8" svečano otvoren 17. "Tjedan knjige mediteranske tematike - Knjiga Mediterana", u organizaciji Književnoga kruga Split i Zavoda za znanstveni i umjetnički rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Splitu. Predsjednik Književnoga kruga akademik Nenad Cambi naglasio je kako se ovogodišnja "Knjiga Mediterana" može podičiti znanstvenim skupom o Dioklecijanovoj palači te o životu i djelu cara Dioklecijana. Tim središnjim skupom manifestacija ne samo da daje obol obilježavanju 1700. obljetnice Splita, nego predstavlja značajan iskorak, u međunarodnim okvirima, u proučavanju tog dijela rimske povijesti.

KORČULA - Pripremni odbor 1. Dana Petra Šegedina, održanih od 16. do 18. rujna u Žrnovu i Korčuli, ocijenio je u nedjelju da je ta kulturno-znanstvena manifestacija, koja će se održavati bijenalno, bila vrlo uspješna. Na sastanku Pripremnog odbora Dana dogovoreno je da se do rujna iduće godine objavi zbornik dokumenata o Danima Petra Šegedina u kojem će biti tiskana i izlaganja sa znanstvenog skupa koji je bio posvećen zavičajnim i mediteranskim temama u djelu Petra Šegedina.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙