FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Završeni izbori na Novom Zelandu

WELLINGTON, 17. rujna 2005. (Hina/AP) - Glasovanje na novozelandskimparlamentarnim izborima završeno je u subotu navečer po mjesnomvremenu, a prema predizbornim anketama može se očekivati izuzetnotijesan rezultat između vladajućih laburista i oporbenihnacionalista.
WELLINGTON, 17. rujna 2005. (Hina/AP) - Glasovanje na novozelandskim parlamentarnim izborima završeno je u subotu navečer po mjesnom vremenu, a prema predizbornim anketama može se očekivati izuzetno tijesan rezultat između vladajućih laburista i oporbenih nacionalista.

Premijerka Helen Clark, čelnica laburista, nada se osvajanju trećeg uzastopnog mandata, a najvećeg protivnika ima u Donu Brashu, predsjedniku Nacionalističke stranke. Razne predizborne ankete davale su tijesne, a često i različite rezultate.

Gotovo je sigurno da niti jedna od dviju najvećih stranka neće imati dovoljno mandata za samostalnu vladavinu pa će se pozorno pratiti uspjeh manjih stranaka, poput stranke etničkih Maora.

Oko 2.8 milijuna stanovnika s pravom glasa biralo je 120 zastupnika u novozelandskom parlamentu. Dio zastupnika bira se izravno u izbornim jednicama, a dio proporcionalnim sustavom sa stranačkih lista.

Očekuje se da će odaziv na izbore biti oko 80 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙