FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 16. rujna 2005. (Hina) - Pregled vijesti do 15,30 sati.
ZAGREB, 16. rujna 2005. (Hina) - Pregled vijesti do 15,30 sati.

ZAGREB - Sporazum o zajmu Svjetske banke u iznosu od 31 milijun eura za Projekt znanosti i tehnologije, kojemu je glavni cilj pomoći jačanju i restrukturiranju odabranih hrvatskih institucija za istraživanje i razvoj, potpisali su danas u Zagrebu regionalni direktor Svjetske banske za Hrvatsku, Bugarsku i Rumunjsku Anand K. Seth i ministar financija Ivan Šuker. Najveći dio sredstava - 16,8 milijuna eura bit će utrošeno za unaprjeđenje tehnoloških sposobnosti hrvatskih tvrtki, 10,5 milijuna eura za restrukturiranje institucija za istraživanje i razvoj dok će za uspostavu Fonda jedinstva kroz znanje, kako bi se hrvatska znanstvena dijaspora angažirala u razvoju Hrvatskoga nacionalnog sustava inovacija, biti izdvojeno 3,7 milijuna eura. Ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac rekao je da će dio sredstva odmah dobiti Brodarski institut u Zagrebu zbog njegove jasne strategije tehnološkoga razvoja, dok će se druge institucije, među kojima je i Institut Ruđer Bošković, sukcesivno uključivati. Ministar Primorac je izvijestio novinare i o novom kreditu koji je Svjetska banka odobrila Hrvatskoj u iznosu od 85 milijuna dolara za reformu cijelog obrazovnoga sustava.

VINKOVCI - Jesenski sajam gospodarstva i obrtništva otvoren je danas u Vinkovcima u okviru 40. Vinkovačkih jeseni. Na gotovo tri tisuće metara četvornih vanjskog i unutarnjeg sajamskog prostora proizvode i usluge iz područja gospodarstva i obrtništva predstavit će u naredna tri dana 115 izlagača iz Hrvatske, BiH i Vojvodine. Vinkovački Jesenski sajam gospodarstva i obrtništva otvorio je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Petar Čobanković. Ministar Čobanković istaknuo je kako će hrvatska Vlada znati prepoznati napore koje vinkovački gospodarstvenici i lokalna zajednica čine kako bi pokrenuli i ubrzali gospodarski razvoj.

ZAGREB - Ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt najavila je danas da će se informacijski sustav za upravljanje sudskim predmetima u narednih godinu i pol danas uvesti u četiri hrvatska suda, općinskim sudovima u Zagrebu i Puli te trgovačkim u Zagrebu i Splitu. Riječ je o sustavu koji prati tijek sudskog postupka za svaki predmet i u svakoj fazi njegova rješavanja, od podneska kojim se pokreće sudski postupak do zatvaranja predmeta, pojasnila je ministrica. Ustvrdila je da tzv. Integrirani sustav upravljanja sudskim predmetima za hrvatsko pravosuđe znači koliko i novoizgrađena autocesta za prometnu povezanost.

ZAGREB - Hrvatska i Švicarska imaju dobru gospodarsku suradnju, no postoji veliki potencijal za njeno poboljšanje, kako za povećanje na području robne razmjene i usluga, tako i ulaganja, istaknuli su danas hrvatski ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Branko Vukelić i švicarski ministar gospodarstva Joseph Deiss nakon razgovora u Banskim dvorima. Vukelić je kazao da Hrvatska i Švicarska imaju dobre gospodarske odnose, no iznos robne razmjene od 280 milijuna dolara u prošloj godini ne smatramo dovoljnom, jer postoje daleko veće mogućnosti. Hrvatska u robnoj razmjeni sa Švicarskom bilježi deficit i u prošloj je godini hrvatski izvoz iznosio oko 80 milijuna dolara, dok je uvoz iz Švicarske bio oko 200 milijuna dolara. No, ministar Vukelić ističe kako je prošle godine zabilježen izuzetno visok rast, za 90 posto hrvatskog izvoza u Švicarsku, dok je uvoz istodobno porastao za 10 posto.

ZAGREB - Predsjednik Središnjeg odbora Hrvatske narodne stranke-liberalni demokrati (HNS) Radimir Čačić ocijenio je danas da Hrvatska nije u gospodarskom kolapsu niti propada, ali da hrvatska Vlada nema nikakve vizije niti strategije. Ustvrdio da stopa gospodarskog rasta nikada nije bila niža i da iznosi svega 1,8 posto. Čačić je kazao da nas je to iz pozicije lidera tranzicijskih zemalja po brzini gospodarskog rasta dovelo u tragičnu poziciju uvjerljivo najgoreg trkača. Komentirajući međusobni sukob Račan-Sanader u novinama, Čačić je naveo da se Vlade ne mijenjaju na taj način da ih se u novinama napadne već tako da izgubi parlamentarnu većinu.

ZAGREB - Tele2 vrlo će skoro ponuditi jeftinije telekomunikacijske usluge, vjerujemo u razumnost ljudi iz Agencije za telekomunikacije i mislimo da se neće dogoditi da nam oduzmu koncesiju, izjavio je danas generalni direktor tvrtke Tele2 Mats Tilly komentirajući jučerašnji nadzor Agencije u toj tvrtki, trećem hrvatskom mobilnom operateru. Tilly je ponovio kako smatraju da u potpunosti poštuju svoj koncesijski ugovor. Nadzornici Agencije su, kako je sinoć priopćeno, nakon stručnog nadzora u Tele2, utvrdili da ta tvrtka nije u roku od šest mjeseci ispunila obvezu početka obavljanja telekomunikacijskih usluga i djelatnosti iz dodijeljene im koncesije za mobilnu telefoniju.

VINKOVCI - Predsjednik hrvatske Vlade Ivo Sanader, koji je u dvodnevnom posjetu Vinkovcima, večeras će, prije otvaranja 40. Vinkovačkih jeseni, gradonačelniku Mladenu Karliću uručiti ugovor kojim Vlada Vinkovcima daruje tamošnji Dom Hrvatske vojske. Vinkovački Dom HV-a jako je oštećen u srpskoj agresiji na taj grad 1991. godine. Nakon što se nekoliko godina nalazio u vlasništvu HV-a, prešao je u posjed vladina Ureda za nekretnine. Dom HV-a prostire na oko 2500 četvornih metara, a gradske vlasti namjeravaju taj prostor nakon obnove osmisliti i urediti za potrebe mladih.

ZAGREB - U prigodi 18. rujna, Dana Hrvatske ratne mornarice, predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Stjepan Mesić donio je odluke o dodjeli činova, o izvanrednom i redovnom promaknuću te pohvalama za 40 pripadnica i pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske, priopćeno je danas iz Vojnog kabineta predsjednika Republike. Kontraadmiral Zdravko Kardum izvanredno je promaknut u čin viceadmirala te pohvaljen od strane vrhovnog zapovjednika za uspješno zapovijedanje postrojbama Oružaih snaga RH, ostvarene natprosječne rezultate u izvršavanju zadaća te zalaganje u obnašanju službe. Kapetan bojnog broda Ante Urlić redovno je promaknut u čin komodora.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙