FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 22. kolovoza 2005. (Hina) - Pregled vijesti do 9,30 sati.
ZAGREB, 22. kolovoza 2005. (Hina) - Pregled vijesti do 9,30 sati.

ZAGREB - Sjedinjene Države i Južna Koreja počeli su ponedjeljak zajedničke vojne vježbe unatoč prosvjedima Sjeverne Koreje koja u vježbama vidi pripreme preventivnog udara, doznaje se od vojnog izvora. Vježbe bi trebale trajati 12 dana a obuhvaćaju i simultane računalne vježbe te uključuju neobjavljen broj vojnika Južne Koreje uz desetak tisuća Amerikanaca, precizirali su dužnosnici dviju vojski. Radi se o jednoj od tri velike zajedničke vježbe koje se održavaju svake godine. Prema Washingtonu, vježbe su isključivo defenzivne, ali Sjeverna Koreja ih je već prošlog tjedna osudila i nazvala "pripremama preventivnog napada" na komunistički režim koji govori da posjeduje nuklearno oružje.

CRAWFORD - Folk pjevačica Joan Baez pridružila se u nedjelju prosvjednicima protiv rata u Iraku okupljenima kod teksaškog ranča predsjednika Georgea W. Busha. Baez je skupini žena, čiji su sinovi poginuli u Iraku ili su ondje poslani, kazala da ih je, u prvom prosvjedu protiv rata u Vijetnamu na koji je išla, bilo deset. Dodala je da je ovo golemi odaziv. Na prosvjedu protiv rata u Iraku okupilo se već nekoliko stotina ljudi koji podržavaju Cindy Sheehan, čiji je sin Casey prošle godine poginuo u Iraku.

AMAN - Bivši irački predsjednik Sadam Husein napisao je u pismu da bi se žrtvovao za arapsko pitanje i za okončanje strane okupacije svoje zemlje, otkriva njegovo pismo neimenovanome jordanskome prijatelju objavljeno putem Međunarodnog odbora Crvenog križa. Pismo je oštro cenzurirala američka vojska koja drži bivšeg iračkog predsjednika u zarobljeništvu u ime iračke vlade. Sadamova obitelj, koja mu ne može pristupiti od njegova uhićenja krajem 2003., žalila se da sva njegova pisma do nje stižu jako cenzurirana. Od rodbine Sadamovih odvjetnika doznaje se da on sada mnogo vremena provodi čitajući Kuran i da je u zarobljeništvu postao vrlo pobožan muslmian.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙