FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EU: Cipar prijeti blokadom turskih pregovora

NIKOZIJA, 13. rujna 2005. (Hina/Reuters) - Cipar je u utorak zaprijetioda će spriječiti početak pristupnih pregovora Europske unije s Turskomzbog spora s europskim partnerima o tome kako se odnositi premaodbijanju službene Ankare da prizna Cipar.
NIKOZIJA, 13. rujna 2005. (Hina/Reuters) - Cipar je u utorak zaprijetio da će spriječiti početak pristupnih pregovora Europske unije s Turskom zbog spora s europskim partnerima o tome kako se odnositi prema odbijanju službene Ankare da prizna Cipar.

"Ne bude li dogovora, to će značiti da nema dogovora o (turskom) pregovaračkom mandatu s EU-om, a to naravno znači da ni pristupni pregovori neće početi 3. listopada", rekao je glasnogovornik ciparske vlade Kipros Hrisostomides.

Nikozija traži službeno tursko priznanje Cipra i to jasno povezuje s početkom pristupnih pregovora.

Na pitanje o spremnosti Nikozije da u tom slučaju upotrijebi veto, Hristomides je za državni radio rekao: Mislim da prenaglo zaključujete. Rekao sam da pregovori neće početi ako se neke stvari ne dogode, nitko nije rekao da postoji namjera upotrebe veta", dodao je.

No, čini se da se u ostatku Unije postiže napredak u diplomatskim potezima koji bi trebali otkloniti i zadnje prepreke početku pristupnih pregovora s Turskom. U utorak je tako Francuska pristala na formulu o priznanju Cipra koju je predložila Britanija, trenutačni predsjedatelj Unijom.

Međutim, Cipar još nije prihvatio francusko-britansku formulu prema kojoj je priznanje svih država Unije "preduvjet članstva", a ne zahtijeva se u ranijim stadijima pregovaračkoga procesa.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙