FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Japan: LDP osvojio više mandata nego što je imao kandidata

TOKIO, 13. rujna 2005. (Hina/AFP) - Veličanstveni opseg izborne pobjedetoliko je iznenadio japansku Liberalno demokratsku stranku (LDP) danije imala dovoljno kandidata da popuni sva osvojena zastupničkamjesta u parlamentu.
TOKIO, 13. rujna 2005. (Hina/AFP) - Veličanstveni opseg izborne pobjede toliko je iznenadio japansku Liberalno demokratsku stranku (LDP) da nije imala dovoljno kandidata da popuni sva osvojena zastupnička mjesta u parlamentu.

Naime, stranka premijera Junichira Koizumija osvojila je prema proporcionalnom izbornom sustavu osam zastupničkih mjesta u izbornoj jedinici u Tokiju, ali je na listi prijavila samo sedam kandidata. Stoga je upražnjeno mjesto pripalo oporbenim socijaldemokratima, koji inače vlastitim snagama u Tokiju nisu uspjeli osvojiti ništa.

Prema japanskom izbornom zakonu, od 480 članova parlamenta, njih tri stotine bira se u izbornim jedinicama koje daju jednoga zastupnika, a preostalih 180 bira se proporcionalnom metodom sa stranačkih lista.

Ovo je po prvi put od 1966. godine, kada je uveden mještoviti izborni sustav, da se dogodilo ovako nešto.

"Rezultat je bio apsolutno neočekivan. Danas smo se šalili među osobljem stranke, govoreći - oh, da sam barem zapisao svoje ime listu", rekao je jedan od nižih dužnosnika gradske organizacije LDP-a u Tokiju.

LDP je na izborima ukupno osvojio 296 od 480 zastupničkih mjesta tako da im neočekivani gubitak jednog mandata neće ugroziti debelu apsolutnu većinu u parlamentu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙